Biserici din Sighetul Marmatiei, Maramures

Biserica Romano-Catolica

Biserica

Dupa ocuparea Transilvaniei, de catre Imperiul Habsburgic (1699), religia catolica va icepe sa se dezvolte (dupa ce s-a aflat in regres din sec al XVI-lea, datorita Reformei). Astfel primi calugari catoloci care vin periodic la Sighet (din 1717) apartin ordinului minorit din Baia Mare. Acestia se stabilesc in oras in 1930, si incep sa puna bazele unei comunitati catolice, care va creste numeric de-a lungul timpului. Pe 28 martie 1736 se sfiinteste piatra de temelie a bisericii. Aceasta va fi inchinata lui Sf. Carol Boromeul. 31 octombrie 1783 calugarii piaristi intra in posesia bisericii, ea ramanand pana in ziua de azi in proprietatea acestora.

Biserica ortodoxa

Biserica

Biserica ortodoxa a fost construita intre anii 1985-1998, cu hramul "Sfintilor Mihail si Gavril". Picturile interioare au fost realizate intre anii 1997-1998 de catre Diaconu Ioan si Diaconu Valerian.

Situata in vecinatatea Bisericii reformate, este una din interventiile noi care au brutalizat tesutul vechi al orasului. Prezinta o retragere generoasa de la aliniamentul stradal, iar demolarea vechiului palat de vanatoare Teleki (in anii 2000) a schimbat complet perceptia bisericii si a Pietei Dr. Ioan Mihaliy de Apsa.

Biserica Ortodoxa (fosta greco-catolica)

Biserica

Biserica a fost ridicata in anul 1892, in stil neogotic. Hramul acesteia este "Adormirea Maicii Domnului". Initial a fost biserica greco-catolica, dar dupa interzicera greco-catolicismului, de catre autoritatile comuniste, biserica a intrat in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. Pictura icoanelor din interior si a celora de pe iconostas sunt realizate de pictorul Traian Biltiu Dancus.

Biserica este cu o singura nava, si cu un turn clopotnita de-asupra intrarii. Deasupra intrarii (in forma de arc ogival), se afla o fereastra circulara care doreste ne aduce aminte de rozetele gotice.

Biserica ortodoxa ucraineana

Biserica

Biserica a fost construita intre anii 1791-1807, cu hramul "Inaltarea Sfiintei Cruci", inaltata pe locul unei biserici de lemn. Initial si aceasta biserica a fost de rit greco-catolic, dar acum aceasta apartine Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Biserica ar putea fi incadrata intr-un stil baroc, destul de modest, cu elemente clasiciste (pritvorul de la intrare, frontonul triunghiular de peste intrare).