Turism
RomaniaNeamtPiatra NeamtManastire → Mănăstirea Bisericani

Mănăstirea Bisericani - Piatra Neamt

Mănăstirea Bisericani este cu adevărat un locde rugăciune și reculegere spirituală deoarece se găsește în mijlocul munților ce poartă numele anahoreților ce au ridicat așezământul de aici în vremuri îndepărtate.

Mănăstirea Bisericania fost ridicată de cuviosul Iosif care petrecuse ani buni în Țara Sfântă. Reîntors în țară împreună cu ucenicii săi aceștia s-au adăpostit în peșterile din munți silindu-se să-și ridice un locaș de rugăciune deoarece aveau un program de rugăciune neîntrerupt, lucru rar la acea vreme în țara noastră.

Domnitorul Ștefăniță-Vodă a fost cel care i-a ajutat pe schimnici la înălțarea așezământului care a fost înzestrat apoi de către domnitor și mai târziu de alți domnitori cu avere și pământuri.

Astfel mănăstirea Bisericani este o construcție frumoasă și masivă având ziduri groase pentru aparare, acestea datând din anii 1631-1638.

Deoarece a fost refăcută de-a lungul vremii, mănăstirea de astăzi păstrează modelul de constucție de la 1786 având un plan triconic cu două abside laterale.

Pentru că în anul 1863 s-a trecut la secularizarea averilor mănăstirești așezământul de la Bisericani a fost părăsit, iar averea risipită locașul fiind transformat pentru o perioada în inchisoare și mai târziu în sanatoriu.

Mai apoi, după ce a fost restaurată între anii 1924 – 1930, mănăstirea Bisericani este astăzi din nou lăcaș de rugăciune cu obște de călugări.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: