Obiective turistice din Vanatori-Neamt, Neamt

Manastirea Secu

Manastire

Asezata intr-o fermecatoare poiana ce se intinde la poalele Muntelui Vasan, protejata din toate partile de inaltimi impadurite, Manastirea Secu are aspectul unei impresionante fortarete, fiind inconjurata de ziduri impunatoare ce se imbina la colturile incintei cu puternice turnuri de aparare.

Grupuri restranse de sihastri vor fi vietuit aici si in poienile ascunse de pe valea Secului inca din a doua jumatate a veacului al XIV-lea, asa cum s-a intamplat la Manastirea Neamt si in alte locuri din Moldova, departate de asezarile omenesti dar care puteau asigura anahoretilor hrana si adapost. Dar prima asezare calugareasca ce se cunoaste aici nu poate fi mai veche de anii 1420-1450, cand un grup de sihastri condus de Zosim (sau Zosima) a curatat un loc in padure si a ridicat o bisericuta de lemn cu hramul "Nasterii Sf. Ioan Botezatorul", eveniment consemnat de altfel si in Pomelnicul Mare al manastirii.

Schitul Pocrov

Schit

La apus de Schitul Vovidenia, peste Dealul Brailencei, intr-o poiana de rara frumusete, ne intampina Schitul Pocrov (hramul \"Acoperamantul Maicii Domnului\", sarbatorit la 1 octombrie), ctitorie din 1714 a lui Pahomie, fost calugar la Manastirea Neamt si episcop al Romanului intre 1707 si 1714.

Schitul Sihla

Schit

Se pare ca, pe la inceputul secolului al XVIII-lea, unii calugari de la Manastirea Secu s-au retras in aceste locuri intru ruga si credinta, boierii Cantacuzini ridicandu-le aici biserica de lemn prin anii 1741-1742. Actuala biserică a schitului Sihla, cu hramul \\\\\\\"Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul\\\\\\\", dateaza din anul 1813, cand Arhimandritul Venedict - egumenul Manastirii Secu - a facut un lacas din barne de brad pe temelie de piatra.

Manastirea Sihastria

Manastire

Conform unei insemnari din Pomelnicul ctitoricesc al manastirii, sapte monahi ai Manastirii Neamt ar fi intemeiat aici o mica sihastrie, in jurul anului 1640. Ceva mai tarziu, in 1655, episcopul de Husi Ghedeon - ucenic al Mitropolitului Varlaam Motoc - ridica in \"Poiana lui Atanasie\" o mica biserica de lemn si cateva chilii pentru vietuitorii deja aflati acolo.

Biserica din Vanatori

Biserica

Din Humulestii lui Creanga, in dreapta drumului care duce la Manastirea Neamt (DN 15 B), aflam Biserica de lemn \"Sf. Ioan\" din Vanatori, al carei Pomelnic ctitoricesc ne ajuta s-o datam la inceputul secolului al XIX-lea.

Mănăstirea Neamțului

Manastire

Manastirea Neamtului frumoasa si mareata este una dintre cele mai mari biserici ridicate de domnitorul Stefan cel Mare fiind numita si “Ierusalimul ortodoxiei romane” este cel mai vechi si mai mare ansamblu monahal din Moldova