Obiective turistice din Aiud, Alba

Muzeul de Stiintele Naturii

Muzeu

Muzeul detine colectii de botanica, mineralogie, petrografie, paleontologie, entomologie, nevertebrate, pasari, reptile si mamifere. Este unul din cele mai vechi muzee din Romania, intemeiat in anul 1796, pe langa Colegiul Academic Reformat Bethlen. In 1862, din fosta colectie a raritatilor se organizeaza intr-o colectie separata cele din domeniul istoriei. In 1950 muzeul se separa de liceu si, in acelasi timp, colectiile din domeniul stiintelor naturii se constituie intr-o institutie culturala de sine statatoare, cu denumirea de Muzeul de Stiintele Naturii Aiud. Patrimoniul muzeului cuprinde peste 30.000 de piese, care sunt expuse in majoritate in patru sali, fiecare cu specificul ei. Muzeul se afla în incinta Liceului "Gabriel Bethlen", in aripa estica, inaugurata in 1886, la etajul I. Colectia de paleontologie cuprinde o parte insemnata din flora si fauna disparuta a Transilvaniei si arata trecutul geologic al acestei zone. Colectia de zoologie cuprinde toate clasele de animale nevertebrate si vertebrate, acestea cuprinzand exponate rare, chiar unicate, provenind din tara noastra si din cele mai indepartate colturi ale lumii.

Cetatea Aiudului

Cetate

Cetatea cu ziduri si turnuri de piatrã este amplasatã pe locul unei fortificatii de pãmânt mai vechi care la rândul ei se suprapune pe o asezare daco - romanã din secolul al III - lea, era noastrã. În edificarea complexului de arhitecturã sunt cunoscute douã faze de constructie. Existenta unei prime cetãti este atestatã arheologic, prin sãpãturile din anii 1974 - 1977, în secolul al XIV - lea. Potrivit traditiei locale sãsesti aceste începuturi ar fi avut loc înainte de marea invazie tãtarã din anii 1241 - 1242. Aceastã datare însã nu este încã confirmatã.

Cazinoul Aiud

Cazino

Cladirea Primariei este construita in stilul compilant – clasicizant specific perioadei din jurul anului 1900. Pe linga decorurile fatadei, cladirea mai este prevazuta in partea superioara cu un balconas decorat cu doi grifoni, animale specifice herealdicii aiudene. La un moment dat, in aceasta cladire a functionat cazinoul din Aiud.