Obiective turistice din Bacau, Bacau

Casa Memoriala George Bacovia

Casa Memoriala

Casa memoriala George Bacovia este punctul de inceput al oricărui itinerar cultural bacauan. In imediata vecinatate a monumentalei statui a lui Stefan cel Mare, pe fosta strada a Liceului, actualmente strada George Bacovia, la nr. 13, batrana casa isi imbraca ferestrele in reflexele calde ale trandafirilor. Poet simbolist, redescoperit de exegeti in multiple ipostaze stilistice, de bibliografi ca pretios subiect de studiu, ca si de simplii iubitori de poezie, Gheorghe Vasiliu - George Bacovia -, desi disparut dintre noi de aproape o jumatate de secol, face parte din viata noastra.

Casa Memoriala Nicu Enea

Casa Memoriala

Casa in care a trait si a lucrat pictorul Nicu Enea (1897 - 1960), construita la inceputul secolului al XX-lea, a fost donata de sotia acestuia pentru a deveni muzeu. Colectia cuprinde obiecte personale, fotografii, corespondenta, 60 de lucrari de pictura si grafica semnate de Nicu Enea. Expozitia prezinta o parte importanta a operei pictorului bacauan, elev al lui Camil Ressu, precum si ale pictorilor Jean Al. Steriadi, Nicolae Tonitza si altii.

Muzeul Iulian Antonescu

Muzeu

Infiintat in 1957, muzeul a functionat, incepand din 1959, cu trei sectii: istorie, stiintele naturii si arta.In actualul sediu, o cladire noua, este expusa o bogata colectie de arheologie: material paleolitic (de la Buda, Lespezi), neolitic, piese din epoca bronzului, obiecte hallstattiene (depozitul de arme si podoabe din necropola de la Gioseni), piese dacice (unelte agricole si mestesugaresti, arme, podoabe, ceramica), material arheologic medieval de la Curtea Domneasca din Bacau, numismatica (tezaure monetare dacice, romane, bizantine). In cadrul Sectiei de etnografie sunt puse in valoare colectii reprezentative pentru zonele Podisului Central Moldovenesc, Trotus, Bacau cu tesaturi, scoarte, port popular, obiecte de uz casnic. Pe langa acestea, muzeul mai adaposteste si documente privitoare la istoria literaturii, precum si o biblioteca ce contine peste 9.000 de volume.

Biserica Precista

Biserica

Inaltata in memoria Mariei de Mangop, de Alexandrel Voda si ruinele curtii Domnesti sunt o mãrturie a epocii lui Stefan cel Mare. Monument istoric medieval, a fost construita intre 1490-1491 la initiativa fiului lui Stefan cel Mare - Alexandru (Alexandrel Voievod). Ruinele au fost amenajate muzeistic in 1973 si sunt o dovada vie a maiestriei constructorilor moldoveni ai secolului al XV-lea. Biserica Precista a fost zidita la 1491 de Alexandru, fiul si asociatul la domnie al lui Stefan cel Mare