Obiective turistice din Fagaras, Brasov

Cetatea Fagarasului

Cetate

Este cel mai impunator monument al tinutului si unul din cele mai mari si mai bine pastrate din intreaga tara. In 1310 voievodul Transilvaniei, Ladislau Kan construieste o cetate de lemn, inconjurata cu valuri de pamant supusa refacerilor in secolele XV-XV??. In 1539, voievodul Stefan Mailat recladeste o parte din cetate. Ulterior cetatea s-a aflat in posesia lui Baltazar Bathori, apoi a lui Mihai Viteazul (1599-1600), a lui Stefan Csaki (1601-1613), Gabriel Bethlen (1613-1629).

Biserica Sfantul Nicolae

Biserica

Ctitorie a lui Constantin Brancoveanu a fost inaltata, dupa cum arata inscriptia de la intrare, intre 17 iunie 1697 si 30 septembrie 1698.

Modelul acestei biserici este capela Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia ridicata in 1688. La randul ei, biserica din Fagaras a fost modelul dupa care mesterii din satele din jur s-au inspirat la ridicarea multor monumente in satele fagarasene.

Biserica franciscanilor si biserica romano catolica

Biserica

A fost construita incepand cu anul 1737. In incendiul din 31 mai 1760 cand a ars intregul oras a fost distrus si acoperisul acestei biserici. In anul urmator reincep lucrarile la noua constructie in stil rococo, lucrari care tin pina in 1782.

Biserica reformata

Biserica

A fost construita intre anii 1712-1715, dupa ce vechea biserica aflata in perimetrul actualului centru al orasului a fost distrusa. La intrarea in biserica se gasesc doua valoroase coloane provenite de la vechiul edificiu de cult. In interior se gasesc un amvon cu o frumoasa decoratie sculptata in piatra si o orga veche.

Biserica Sfanta Treime

Biserica

In 1782 se incepe constructia bisericii si a scolii de pe langa aceasta. Biserica a fost terminata in 1783, iar turnul acesteia in 1791. Biserica este pastratoarea unor valori artistice dintre care doua icoane pictate in ulei din 1725 de Erei Bucur. Existenta bisericii a fost foarte mult legata de negustorii romani din Fagaras, care au sustinut-o cu fonduri, dar si de unii intelectuali, initiatori ai proiectului de infiintare la Fagaras a unei institutii scolare romanesti; aceasta scoala, infiintata in 1869, a functionat pe langa biserica doar pana in 1873.

Biserica Evanghelica

Biserica

Actuala biserica a fost ridicata in 1842-1843 dupa ce edificiile anterioare au fost distruse. Adevaratul ctitor al bisericii concepute in stil neoclasic este considerat Carl Brukenthal.

Casa Inochentie Micu Klein

Casa

Aceasta casa a fost locuita de catre Inochentie Micu Klein intre anii 1729-1735, carturar iluminist, inalt pelat greco-catolic, membru al Dinastiei Transilvaniei, coautor la „Supplex Libellus Valachorum”. Cladirea este una din cele mai vechi din oras, fiind construita in 1727 in stilul Renasterii transilvanene. Pana in 1737 Fagarasul a fost resedinta Episcopiei greco-catolice, an in care aceasta a fost mutata la Blaj de catre Inochentie Micu Klein.

Muzeul Tarii Fagarasului

Muzeu

A fost infiintat in anul 1923 pe baza colectiei etnografice a profesorului Valeriu Literat (1885-1972), reprezentant de frunte al vietii culturale din orasul Fagaras, din perioada interbelica. La inceput muzeul din Fagaras a functionat sub egida „Astrei” si in custodia colectionarului, pana in 1951 cand i-a fost atribuit un sediu stabil si a primit statutul de institutie de stat.