Obiective turistice din Adamclisi, Constanta

Bazilica Tropaeum Traiani

Bazilica

Importanta crestina a acestui centru urban este confirmata si de ruinele celor sase bazilici descoperite pana in momentul de fata aici. Este vorba de cinci bazilici situate intre zidurile cetatii si de a sasea situata in afara lor, in cimitirul asezarii.

Muzeul Arheologic Adamclisi

Muzeu

Complexul muzeal Tropaeum Traiani este format din trei obiective: Monumentul triumfal Tropaeum Traiani (care a fost cercetat de Grigore Tocilescu, O. Benford si G. Niemann, in anii 1882 - 1895), cetatea omonima(care dateaza din secolul al II-lea) si muzeul de sit. Conceputa ca un lapidarium, cladirea muzeului (inaugurata in 1977) cuprinde si numeroase vestigii arheologice descoperite in cetate si imprejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioara si cea superioara, pilastrii, crenelurile si blocurile de parapet ale stilului attic festonat. In centrul salii este expusa statuia colosala a trofeului, inscriptia
si friza cu arme. Celelalte exponate cuprind colectiile ceramice (vase apartinand culturii Hamangia, ceramica getica, amfore grecesti, romane si bizantine), opaite, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptura, documente epigrafice.