Manastiri din Dolj

Manastirea Bucovatul Vechi

Manastire

Asezamantul dateaza din 1483. Primul document care mentioneaza manastirea este un act dar de Alexandru II Mircea Voievod din anul 1517. In 1572 biserica este restaurata radical de marele ban Stefan si fiul sau Pirvu.

Manastirea Jitianu

Manastire

Dupa traditie prima biserica a fost cladita de Mircea cel Batran, in amintirea celor cazuti in luptele de la Rovine. In cursul veacurilor asezamantul a fost restaurat de mai multe ori.

Manastirea Maglavit

Manastire

Zidirea bisericii a inceput in anul 1935, prin osirdia credinciosilor din Maglavit, dar a ramas neterminata. In anul 1990 s=au reluat lucrarile la biserica si a inceput si constructia de chilii

Manastirea Carcea

Manastire

Traditia orala spune ca aici cu secole in urma a fost u asezamant monahal pentru calugari. Exista chiar o cruce mare din piatra cu inscriptii chirilice, la 15m de altarul actualei biserici. Batranii satului spun ca pe vremuri, luau apa din "fantana calugarilor", iar la 500m sud-est de manastire este un deal numit "la calugari" unde acum este un cimitir si o mica biserica.

Manastirea Popanzalesti

Manastire

Prima constructie dateaza din 1678, ctitorita de logofatul Ioan Hamza si de fii sai, la hotarul Vartopului. Nu se stie cat a durat biserica lui Ioan Hamza, dar in 1799 Arhimandriatul Metodie construieste un alt lacas tot din lemn, acoperit cu sindrila si care dateaza pana in 1853. In 1853 Ieromonahul Lavrentie construieste un nou lacas. Biserica detinea o suprafata de cateva sute de ha padure, teren arabil si doua corpuei de casa in Craiova. Ieromonahul vinde casele si confectioneaza caramizi pentru constructia constructia noii biserici, care a fost terminata la 20 iulie 1853

Manastirea Sf Nicolae-Sadova

Manastire

La inceput a fost o biserica din lemn a boierilor Craiovesti, construita in jurul anilor 1520. Actuala biserica ridicata de domnitorul Matei Basarab, din zid gros de caramida, s-a inceput in 1632 si s-a terminat la 26 aug 1633.

Manastirea Bucovat

Manastire

Manastirea Bucovat Cosuna este o manastire cu un caracter de unicitate prin pictura Zodiacului din altar ce reprezinta fiecare zi din an si sfantul sarbatorit in aceea zi de biserica crestina.