Manastiri din Hunedoara

Manastirea Prislop

Manastire

Dupa traditie biserica manastirii a fost zidita de ucenicii lui Nicodim ins ecolul al XIV-lea.
Manastirea a fost refacuta in anul 1564 de domnita Zamfira, fiica lui Moise Voievod al Tarii Romanesti. Incendiata de Bukow in anul 1762 a fost restaurata de mai multe ori in veacurile urmatoare.

Manastirea Crisan

Manastire

Manastirea dateaza de pe la 1450, fiind singura din partile Zarandului cu atestare documentara si care a durat cel mai mult timp. Biserica ridicata din piatra si caramida, a trecut prin multe faze de distrugere. Parasita prin 1784, si-a incetat activitatea odata cu rascoala lui Horia, Closca si Crisan.
Dupa 1989, Ieromonahul Visarion Neag., fost calugar la manastirea Sihastira, Neamt, dar nascut pe aceste meleaguri, a luat inititatica reinfiintarii manastirii, fapt implinit in urma aprobarii Episcopiei Aradului si a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
S-a inaltat mai intai o cladire cu etaj din zid, pentru chilii, trapeza si bucatarie, dupa care s-au construit biserica si un altar de vara

Manastirea Criscior

Manastire

In partea locului n-a existat niciodata viata monahala, dar dupa 1990, credinciosii au dorit sa aiba si ei un asezamant manastiresc.
Fundatia pentru biserica s-a turnat in 1992, constructia s-a ridica t in 1993 si a fost pictata in 1994