Obiective turistice din Iasi

Schitul de la Sihla

Schit

Traditia spune ca in apropiere, la valea Seaca a existat pe vremuri un schit de calugari. Actualul schit s-a infiintat in 1991. A fost infiintat ca schit de maici in memoria Sfintei teodora de la Sihaia, dar din 1993 viata monahala este intretinuta aici de calugari

Schitul Stavnic

Schit

Desi in aceste locuri a existat viata monahala inca din vremea lui Petru Rares, schitul este cunoscut abia din secolul al XVIII-lea, cand a fost intemeiat de medelnicerul Constantin Cacoreanu, care ulterior s-a si calugarit aici. A functionat ca schit de calugari pana in al doilea razboi mondial, cand a fost distrus de bombardamente, ramand numai zidurile bisericii. A fost reinfiintat, avand ca obste de calugari in anul 1994.

Manastirea Soldana

Manastire

A fost construit ca schit in 1828, de familia Floroaia. Intre anii 1828 si 1944 schitul a slujit si drept parohie pentru satele Soldana si Buhaieni. A fost distrus partial in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Prin contributia credinciosilor, a fost renovat si redat cultului la 26 oct 1948. Viata monahala a durat pana in 1961, fiind inchis in urma decretului 410/1959, nemaiocupandu-se nimeni de intretinerea lui, a ajuns in stare de degradare. Asezamantul a fost reinfiintat dupa 1990

Manastirea Piatra Sfanta (Tarata)

Manastire

Grigore Ghica, domnul Moldovei, afland de existenta asezarii calugarilor din dealul Socolei, a trimis mesteri si materiale din satul Pietrarie, ridicand in 1732 un schit din piatra si lemn. In anul 1754 Grigore Ghica Voda, ii ajuta pe calugarii Sihastriei sa inalte din piatra acestr schit, care incepea a se darama.

Manastirea Vladiceni

Manastire

Primul asezamant monahal de aici este cunoscut ca datand din anul 1415. Traditia spune ca alaiul care transporta moasele Sfantului Ioan cel Nou (in 1402( spre Suceava, pentru a fi depuse in biserica mirauti, in drumul lor au poposit in acest loc. Probabil ca acesta a fost si motivul ridicarii unui schit aici, dupa cativa ani, dar in timp a disparut. A fost ctitorit din nou intre 1908-1910, in valea Cozmanei din apropierea poienii Vladiceni. Din pricina exploziei depozitului de munitie din apropiere, in 1918, schitul a fost distrus.In 1928 s-a ridicat o noua biserica, care a fost grav avariata in timpul razboiului din 1914-1915, a fost renovata dupa razboi. In perioada ateista de trista amintire a fost folosita ca depozit pentru diverse materiale de constructii, si fiind complet neglijata s-a daramat.
Episcopul Vicar Calinic Botoseanu a inita reinfiintarea manastirii. In anul 1997 a fost ridicata la ropsu biserica din zid de caramida, de mari dimensiuni

Mănăstirea Cetățuia

Manastire

Manastirea Cetatuia din Iasi ctitorita de Gheorge Duca este modelata dupa manastirea Trei Ierarhi aducand acelasi suflu religios in toate manastirile din Moldova.

Mănăstirea Dobrovăț

Manastire

Manastirea Dobrovat din Iasi este ultima ctitorire a lui Stefan cel Mare. Manastirea din Iasi a facut fata numeroaselor cotropiri din partea turcilor, tatarilor si a muscalilor. Istoria manastirii Dobrovat pastrand o parte din istoria tumultoasa in epitaful brodat in secolul XVI care il detine.

Mănăstirea Golia

Manastire

Manastirea Golia este un obiectiv turistic al judetului Iasi prezentat in cadrul dtr.ro. Lacasul de cult a fost construit inca din secolul XVI de logofatul Golia.

Peștera Cloșani

Pestera

Pestera Closani este o pestera ce starneste curiozitati prin speologi. Laboratul de cercetari biospeologic analizand speciile gasite in aceasta pestera.