Obiective turistice din Sapanta, Maramures

Cimitirul Vesel

Cimitir

Cimitirul Vesel din Sapanta a fost, pentru mai mult de 50 de ani, creatia sculptorului Stan Patras, artist de prestigiu in domeniul arhitectural, traditie mostenita in generatia sa din tata in fiu.

Cascada Sipot

Cascada

S-a format pe paraul Nadosa, afluent de stanga al raului Sapanta, in sectorul de defileu. Reprezinta o spectaculoasa cadere de apa de cca 10 m inaltime dar cu debit foarte mare. Spatiul rezultat prin eroziunea de la baza cascadei are aspectul unui mare lac involburat. Accesul se poate face si cu masina dinspre localitatea Sapanta sau pe jos dinspre Pasul Huta.

Cascada Covatari

Cascada

S-a format in sectorul de defileu, unde apa are o cadere printr-o strunga, de cca 20m. Poate fi admirata atat de sus, cat si de la baza unde aerul este puternic imbibat cu vapori de apa rezultati prin caderea tumultoasa.

Manastirea Sapanta Peri

Manastire

Biserica, infiintata in 1993, a fost ctitorita de credinciosii satului.
A fost, pentru mai mult de 50 de ani, creatia Sculptorului Stan Patras, artist de prestigiu in domeniul arhitectural, traditie mostenita in generatia sa din tata in fiu. La inceput el a sculptat in jur de 10 cruci pe an. Metoda muncii sale s-a pastrat si in ziua de astazi. Lemnul de stejar a constituit pentru Patras materialul ideal pentru sculptura, el ramanand si in societatea contemporana martorul elementelor specifice ale culturii: motivele geometrice precum si basorelieful.