Manastiri din Olt

Manastirea Brancoveni

Manastire

Boierii din familia Brancoveni construiesc in secolul al XVI-lea ca loc de refugiu ansamblul arhitectural Brancoveni. In 1570, jupanita Celea bunica lui Matei Basarab, construieste aici o bisericuta din lemn, la care slujeau calugarii.

Manastirea Clocociov

Manastire

Se afla situata in sudul orasului Slatina si este atestata documentar din secolul al XVI-lea, din vremea lui Neagoe Basarab (1512-1521), dupa cum este mentionat intr-un zapis din 1512. Acest asezamant a fost refacut de catre Mihai Viteazul (1593-1601). Degradarile survenite dupa 1628, determina o noua refacere in timpul lui Matei Basarab, de catre marele dregator Dinicu Buicescu (vel-aga).

Manastirea Mainesti

Olt > Bals

Manastire

Primul locas de cul a fost ridicat de ispravnicul Matei barzeanu, intre anii 1742-1743. Era o biserica mica din lemn cu pereti de nuiele. Strcandu-se biserica din lemn si nuiele in 1805 incepe constructia unei noi biserici din caramida si piatra, care s-a terminat la 29 sep 1809. Intre 1810-1812, biserica a fost pictata.

Manastirea Calui

Manastire

Este ctitoria familiei Buzescu. inceputa in vremea lui Neagoe Basarab, biserica a fost terminata in anul 1588 cand s-au construit si corpurile de chilii. Biserica este un valoros monument de arhitectura munteneasca din secolul al XVIlea
Incinta este imprejmuita cu un zid de caramida

Mănăstirea Căluiu

Manastire

Manastirea Caluiu este o manastire din Olt ce poarta hramul Sfantului Nicolae fiind ctitorita inca de pe vremea luptelor cu turcii ce a rezistat pana astazi fiind o locatie turistica indelung apreciata.