Manastirea a fost ctitorita intre anii 1760-1762 de Sinesie Jivanovici, folosita ca resedinta episcopala de vara.
Pana in 1955 a fost biserica de parohie pentru credinciosii din cartierul Gai; din acest an devine manastire.
Biserica este monument de arhitectura, stil baroc, si face corp comun cu o cladire care seamana cu un conac.
In 1988 a fost adusa aici o bisericuta de lemn din Salistea de pe Mures.
Manastirea are o frumoasa gospodarie anexa, in special un mic sector zootehnic
Vechea catedrala episcopala situata in apropierea Muresului , unde astazi se afla Liceul ioan Slavici a fost demolata in 1857.
Prin purtarea de grija a Episcopului Procopie Ivaciocovici, actuala catedrala s-a construit intre 1862 si 1865, dupa planul arhitectului Antoniu Czigler. La inaltarea ei si-au adus contributia credinciosi orodocsi romani din orasul Arad, precum si din intreaga eparhie a Episcopiei Aradului. Sfintirea ei a avult loc la 17 sep 1865
Cladirea muzeului este monument de arhitectura (secolul al XX-lea) si cuprinde arta romaneasca (lucrari de plastica romaneasca din secolele XIX - XX, picturi de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, sculpturi de Dimitrie Paciurea, Romulus Ladea), arta universala din scolile italiana, franceza, flamando-olandeza, maghiara (pictura, tapiserie, portelan, mobilier). A luat nastere pe baza primei expozitii aradene de pictura, organizata in 1913, aceasta formeaza fondul actualei colectii de pictura europeana.
Cladirea bibliotecii, realizata in stil secession, a fost construita in anul 1913.
Prima biblioteca din Arad a fost construita in anul 1881 si continea 1.523 volume. De-a lungul timpului, cu ajutorul subventiilor si al donatiilor, numarul cartilor a crescut. In anul 1931, datorita sporirii numarului de cititori biblioteca publica si-a mutat sediul in Palatul Cultural. Numarul operelor existente in biblioteca a crescut, o donatie importanta fiind facuta de A.D. Xenopol si Vasile Goldis - 2.032 volume.
Incepand cu anul 1984, sediul biblioteci a fost mutat in actuala cladire din strada Gheorghe Popa. Biblioteca contine in prezent 500.000 volume.
Biserica a fost ridicata intre anii 1812-1821 in stil baroc si a fost declarata monument de arhitectutra.
Casa parohiala a fost construita in anul 1725. Initial, casa a adapostit o manastire franciscana si este considerata cea mai veche casa din Arad.
Biserica a fost ridicata in anul 1906 in stil neogotic, dupa planurile arhitectului Ludovic Szantay.
Aceasta biserica este cunoscuta si sub numele de "Biserica Rosie" datorita exteriorului acesteia care este realizat din caramida rosie slefuita. Turnul principal ar bisericii are o inaltime de 46m.
Catedrala a fost construita intre anii 1902-1904 in stil renascentist, dupa planurile arhitectului Emil Tabacovics. Constructia impresioneaza prin monumentalitatea coloanelor si prin stilul boltit in care a fost realizata intrarea principala. O copie a sculpurii celebre "Oieta" a lui Michelangelo, aflata la Catedrala "San Pietro" din Roma, se afla deasupraportii de acces din catedrala.
A fost construit intre anii 1872-1874 dupa planurile arhitectului Pekar Francisc.
Din punct de vedere arhitectonic, cladirea imbina stilul neorenascentist flamand cu stilul primariilor medievale tarzii. Turnul palatului are o inaltime de 54 m. In anul 1878 a fost adus din elvetia orologiul din turnul palatului. Cladirea adaposteste Primaria, Prefectura, Consiliul judetean
A fost construit intre anii 1911-1913 dupa planurile arhitectului Ludovic Szantay, la initiativa societatii culturale Kolecsey.
Din punct de vedere arhitectural, cladirea reprezinta o combinatie de mai multe stiluri: clasic, renascentist italian, gotic francez, baroc francez si roman. Fatada este in stil electic si este decorata cu un bazorelief inchinat muzelor. Ornamentatia interioara a fost restaurata intre anii 1978-1980 de catrre fratii Milataller iar fresca este poleita cu foita de aur. Ornamentatia holului principal este realzata in stil secession