Obiective turistice din Arad

Cetatea de la Agrisu Mare

Cetate

Cetatea a fost construita de catre Andrei Kolcsei, comite de Zarand si Bekes, dupa ce a primit domeniul la anul 1356, pana la 1375. La moartea fara urmasi a fiului sau, Ladislau de Agrisu, in anul 1406, regele a donat-o impreuna cu satele apartinatoare, lui Andrei Tetenyi, stramosul familiei Kapi. Acelasi rege, Sigismund de Luxemburg, a schimbat-o inapoi la 1409, an dupa care cetatea nu mai este mentionata.

Cetatea Capalnas

Cetate

Datele care ne stau la îndemână pentru un plus de aprecieri, sunt nedrept de puţine. ÃŽn mod teoretic, apartenenţa la perioada medievală este pe deplin posibilă. Prezenţa unei cetăţi de lemn, încă în plin secol al XV-lea, este de asemenea, o posibilitate la care am atras atenţia.

Statiunea Balneo Moneasa

Balneo

Indicatii terapeutice:
Afectiuni reumatismale degenerative ( spondiloze cervicale , lombare, si dorsale); afectiuni reumatismale abarticulare; afectiuni neurologice periferice ( pareze usoare, sechele dupa poliomelite); afectiuni ginecologice; afectiuni metabolice si de nutritie ( diabet, obezitate).

Manastirea Gai

Manastire

Manastirea a fost ctitorita intre anii 1760-1762 de Sinesie Jivanovici, folosita ca resedinta episcopala de vara.
Pana in 1955 a fost biserica de parohie pentru credinciosii din cartierul Gai; din acest an devine manastire.
Biserica este monument de arhitectura, stil baroc, si face corp comun cu o cladire care seamana cu un conac.
In 1988 a fost adusa aici o bisericuta de lemn din Salistea de pe Mures.
Manastirea are o frumoasa gospodarie anexa, in special un mic sector zootehnic

Manastirea Hodos-Bodrog

Manastire

Prima atestare dateaza din 1177 ca o continuare a vechii manastiri de pe Cenad(pe Mures) din jurul anului 1000.
Dupa cum se zice a fost zidita in urma descoperirii icoanei Maicii Domnului de catre un taur care a scurmat cu coarnele in locul unde s-ar fi aflat icoana (Deasupra usii in interior se afla coarnele acestui taur)
In secolul al XII-lea a avut o biserica de lemn care a disparut, in locul ei zidindu-se in secolul al XIV-lea biserica actuala.

Manastirea Feredeu

Manastire

Schutulo dateaza din secolul al XVIII-lea.
Refacerea asezamantului in zilele noastre a inceput in anul 1987. Biserica a fost reparata si pictata in interior si exterior.

Catedrala Ortodoxa Romana

Catedrala

Vechea catedrala episcopala situata in apropierea Muresului , unde astazi se afla Liceul ioan Slavici a fost demolata in 1857.
Prin purtarea de grija a Episcopului Procopie Ivaciocovici, actuala catedrala s-a construit intre 1862 si 1865, dupa planul arhitectului Antoniu Czigler. La inaltarea ei si-au adus contributia credinciosi orodocsi romani din orasul Arad, precum si din intreaga eparhie a Episcopiei Aradului. Sfintirea ei a avult loc la 17 sep 1865

Schitul Rosia

Schit

Cetatenii satului si ai asezarilor dinmprejur au dorit si au cerut sa se infiinteze o manastire in rosia, intrucat in valea Crisului Alb nu exista nici un asezamant monahal. In trecutul indepartat, aexistat in zona o manastire, care a fost desfiintatade Maria Tereza, prin generalul Bukow.
Schitul a fost populat in noiembrie 1995, nucleul obstii fiind format din doua maici.

Muzeul de Arta

Muzeu

Cladirea muzeului este monument de arhitectura (secolul al XX-lea) si cuprinde arta romaneasca (lucrari de plastica romaneasca din secolele XIX - XX, picturi de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, sculpturi de Dimitrie Paciurea, Romulus Ladea), arta universala din scolile italiana, franceza, flamando-olandeza, maghiara (pictura, tapiserie, portelan, mobilier). A luat nastere pe baza primei expozitii aradene de pictura, organizata in 1913, aceasta formeaza fondul actualei colectii de pictura europeana.

Biblioteca Judeteana AD Xenopol

Biblioteca

Cladirea bibliotecii, realizata in stil secession, a fost construita in anul 1913.
Prima biblioteca din Arad a fost construita in anul 1881 si continea 1.523 volume. De-a lungul timpului, cu ajutorul subventiilor si al donatiilor, numarul cartilor a crescut. In anul 1931, datorita sporirii numarului de cititori biblioteca publica si-a mutat sediul in Palatul Cultural. Numarul operelor existente in biblioteca a crescut, o donatie importanta fiind facuta de A.D. Xenopol si Vasile Goldis - 2.032 volume.
Incepand cu anul 1984, sediul biblioteci a fost mutat in actuala cladire din strada Gheorghe Popa. Biblioteca contine in prezent 500.000 volume.

str. Gheorghe Popa 2-4