Obiective turistice din Arad

Biserica Catolica

Biserica

Biserica a fost ridicata intre anii 1812-1821 in stil baroc si a fost declarata monument de arhitectutra.
Casa parohiala a fost construita in anul 1725. Initial, casa a adapostit o manastire franciscana si este considerata cea mai veche casa din Arad.

Calea Timisorii 33

Biserica Evanghelica Luterana

Biserica

Biserica a fost ridicata in anul 1906 in stil neogotic, dupa planurile arhitectului Ludovic Szantay.
Aceasta biserica este cunoscuta si sub numele de "Biserica Rosie" datorita exteriorului acesteia care este realizat din caramida rosie slefuita. Turnul principal ar bisericii are o inaltime de 46m.

Bd. Rebolutiei 61

Biserica Ortodoxa sarba

Biserica

Biserica realizata in stilul barocului timpuriu, a fost construita intre anii 1698-1702. In anul 1790 biserica a fost restaurata.

Turnul bisericii, construit din placi de blonz, este realizat in stil rococo. In varful turnului se afla o cruce care a fost fixata pe un glob.

Piata Sarbeasca 1

Catedrala Romano-Catolica

Catedrala

Catedrala a fost construita intre anii 1902-1904 in stil renascentist, dupa planurile arhitectului Emil Tabacovics. Constructia impresioneaza prin monumentalitatea coloanelor si prin stilul boltit in care a fost realizata intrarea principala. O copie a sculpurii celebre "Oieta" a lui Michelangelo, aflata la Catedrala "San Pietro" din Roma, se afla deasupraportii de acces din catedrala.

Bd. Revolutiei 96A

Palatul Administrativ

Palat

A fost construit intre anii 1872-1874 dupa planurile arhitectului Pekar Francisc.
Din punct de vedere arhitectonic, cladirea imbina stilul neorenascentist flamand cu stilul primariilor medievale tarzii. Turnul palatului are o inaltime de 54 m. In anul 1878 a fost adus din elvetia orologiul din turnul palatului. Cladirea adaposteste Primaria, Prefectura, Consiliul judetean

Bd. Revolutiei 75

Palatul Cultural

Palat

A fost construit intre anii 1911-1913 dupa planurile arhitectului Ludovic Szantay, la initiativa societatii culturale Kolecsey.
Din punct de vedere arhitectural, cladirea reprezinta o combinatie de mai multe stiluri: clasic, renascentist italian, gotic francez, baroc francez si roman. Fatada este in stil electic si este decorata cu un bazorelief inchinat muzelor. Ornamentatia interioara a fost restaurata intre anii 1978-1980 de catrre fratii Milataller iar fresca este poleita cu foita de aur. Ornamentatia holului principal este realzata in stil secession

Piata Geroge Enescu 1

Teatrul de stat

Teatru

Cladirea care astazi adaposteste Teatrul de Stat a fost construita intre anii 1872-1874 in stil neoclasic.
Teatrul de Stat a luat fiinta la 1 octombrie 1948 iar la 4 noiembrie 1948 a avut loc spectacolul de inaugurare.
La inceputul anilor '60 cladirea a fost refacuta deoarece fusese distrusa intr-un incendiu.

Castelul Bohus

Castel

Sub dealul cetatii se poate vizita Castelul Bohus, construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Acesta este constituit dintr-un singur corp de cladire, cu 30 de camere. Partea principala are o fatada si terasa prevazute cu coloane dorice, reprezentând tipul conacului de câmpie, ridicat in stil neoclasic. In aceasta cladire au fost duse tratative intre generalul Gorgey, comandantul suprem al armatei revolutionare maghiare, si generalul Frolov, imputernicitul tarist, in preajma capitularii neconditionate din 13 august 1849.

Castelul Misici

Castel

Muzeul orasenesc Lipova este adapostit intr-un valoros castel din secolul al XIX-lea, monument istoric si de arhitectura - Castelul Misici - si a apartinut omului politic Sever Bocu. Este expusa colectia de arta Eleonora Costescu si Vasile Varga, alcatuita din pictura romaneasca moderna, pictura din scolile italiana, flamanda, engleza, franceza, maghiara, piese de arta decorativa (argintarie, portelan, sticla, mobilier).

Castelul Savarsin

Castel

Un obietiv de atractie deosebita pentru potentialii turisti ai Savarsinului sunt Castelul Regal si Parcul de specii valoroase de arbori in care este amplasat acesta. Acestea pot fi vizitate cu acordul reprezentantilor Casei Regale.
Pe locul cladirii actuale se gasea in secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray.