Schituri din Caras Severin

Schitul Teius

Schit

Schitul s-a infiintat in anul 1999, la initiativa Episcopului Caransebesului, pe un teren donat cu acest scop. La 15 aug a fost pusa piatra de temelie si s-a turnat fundatia pentru o biserica avand dimensiunile de 20m lungime si 7 m inaltime

Schitul Brebu

Schit

Terenul pe care s-a construit asezamantul i-a apartinut unui credincios din Brebu. Pe acest teren a existat un nuc care, in timpul unei ploi, a fost trasnit si proprietarul l-a taiat pentru a-l duce acasa. In nu s-a gasit o cruce pe care scria "Aici trebuie sa se ridice o manastire", ceea ce l-a determinat pe proprietar sa doneze terenul in acest scop.

Schitul Sihastru

Schit

Bisericuta a fost construitat la inaltimea de 1600m. Sfintirea a fost sfintita la 1 mai 1940. A fost renovata radical si a fost reinfiintata la 20 iul 1980. Ceva mai jos de biserica s-a construit si o cabana pentru deservirea vietuitoarelor de la schit

Schitul Muntele Semenic

Schit

Schitul de lemn cu turla asezata pe un schelet metalicc, pentru a rezista viscolelo frecvente din zona a fost executat de arhitectul Gheorghe Raureanu in 1943.
Vizitat la 9 feb 1991 de Ieromonahul Porfirie Nica care adanc impresionat de frumusetea locului a solicitat aprobarea pentru a ridica aici un complex bisericesc.
Lucrarile au fost terminate in 1994, astazi este una dintre cladirilemai reprezentative de pe semenic.

Schitul Piatra Scrisa

Schit

La construirea tunelului de cale ferata, in 1872, s-a gasit o icoana miraculoasa reprezentant Sfanta Treime. Specialistii din Timisoara care au studiat-o, in 1965, au ajuns la concluzia ca seamana picturile din sec XVII-XVII, dar nu stiau daca este pictata ori colorata. S-a incercat stergerea acestei picturi, insa nu s-a reusit, s-a incercat repictarea ei, dar nu prindea alta vopsea, asa ca ramas in forma ei originala.
In 1929, Vasile Dragomir si sotia sa, Ana, credinciosi din Armenis, care au ramas fara copii(fiica lor s-a incecat in raul Timis, inaintea casatoriei cu un preot), au construit pe cheltuiala proprie, sapand in stanca, sfanta bisericuta(capela), icoana respectiva formand bolta ei. Aceasi familie, a ridicat, in 1930, o cladire mica pentru adapostirea vietuitoarelor si tot ea a ridicat clopotnita aflata mai sus, intre brazi.