Manastiri din Caras Severin

Manastirea Vodita

Manastire

A fost construita intre anii 1364-1370 de Sf Nicodim, cu cheltuiala voievodului Tarii romanesti Vladislav I. A fost refacuta de Radu cel Mare in jurul anului 1500 si apoi in 1689 de Cornea Brailoiu, dupa care a aramas in parasire.
S-a reinfiintat in 1990

Manastirea Vasiova

Manastire

Piatra de temelie a bisericii acestui asezamant s-a pus la 15 mai 1905. Desi biserica s-a terminat doar in trei luni, sfintirea ei s-a facut deabia in 1907
In 1933 s-a zidit o cladire pentru ateliere de tesut covoare
In urma decretului 410/1959 atelierul a trecut in proprietatea statului si manastirea a fost desfiintata.
Asezamantul monahal a fost reinfiintat la 1 iulie 1990 si s-au facut demersuri prentru retrocedarea atelierelor

Manastirea Calugara

Manastire

Dupa traditie si toponimul "Valea Calugarilor" a fost ctitorie calugareasca, veche de secole.
Zidirea actualei biserici s-a inceput in 1860. Slujba de sfintie a lacasului s-a facut la 1 oct 1861
Ultima restaurare s-a facut in 1965 insa in urma cu cativa ani s-a produse in urma unui trasnet, un mare incendiu, care a mistuit cladirile anexe.

Manastirea Bogaltin

Manastire

Este ctitoria familiilor Ion Radulescu, Gh Sorescu, N Caniceanu si a monarhului Nimfodora Gherghelescu. Temelia asezamantului a fost pusa in 1949.
Manastirea nu are proprietati, nu are venituri, este ajutata de credinciosi si de centrul eparhial

Manastirea de la Partos

Manastire

Biserica a fost construita in perioada 1976-1979, si s-a dat in folosinta la 26 oct 1980. Construita pentru nevoile seminarului, dupa reinfiintarea Episcopiei Caransebesului, biserica funcitoneaza dupa 1995 in regim de manastire.Aici is fac practica liturgica elevii Seminarului si studentii teologi, Este folosita si pentru servicii religioase ale personalului monahal din Episcopie

Manastirea Slatina Nera

Manastire

Initiativa infiintarii manastirii a avut-o in anul 1994, doctorul Pavel Chirila din Bucuresti (originar din localitatea Sasca Montana)
Sfintirea locului pentru manasire s-a facut in 1993, iar la 6 mai 1994 a fost turnata tmelie bisericii, a carei constructie s-a terminat in 1997.

Manastirea Almaj

Manastire

Inca din secolul al XVIlea in zona a existat viata monahala, sustinuta de calugari ortodocsi, pana cand manastirea a fost distrusa de generalul Bukow.
In 1996 s-a hotarat infiintarea manastiriim si la 6 aug a fost sfintit locul pentru ridicarea bisericii. Intr-un timp foarte scurt, prin straduinta asidua a credinciosilor s-a reusit ridicarea unei constructii noi din zid pentru paraclis si chilii.