Manastiri din Constanta

Manastirea Dervent

Manastire

Textul fundamental pe care se intemeiaza afirmatiile privind propovaduirea Evangheliei de catre Sf. Ap. Andrei in Scythia ramane, indiscutabil, cel intalnit in \"Istoria bisericeasca\" a lui Eusebiu de Cezareea, cartea a treia I, 1-3: \"Sfintii Apostoli ai Mantuitorului nostru si ucenicii lor s-au imprastiat in toata lumea; lui Toma, dupa Traditie, i-a cazut la sorti Tara partilor, lui Andrei Scythia, lui Ioan Asia, …\".

Manastirea Dumbraveni

Manastire

Acest complex paleocrestin prezinta analogii vizibile cu cel de la Basarabi - Murfatlar , fiind locuit in doua etape, sec. al V-lea - al VIlea si sec. al IX-lea - al X-lea.

Manastirea Pestera Sfantul Ioan Casian

Manastire

In traditia locului se stie ca Sfantul Ioan Casian s-a nevoit aici intr-o pestera care-i poarta numele.
Pe baza elementelor arheologice si a reprezentarilor simbolice, istoricii au stabilit ca pestera a constituit loc de rugaciune pentru comunitati crestine din perioada secolelor al IV-lea si al X-lea.

Manastirea Pestera Sfantul Apostol Andrei

Manastire

Manastirea Sfantul Apostol Andrei este considerata primul lacas de cult de pe teritoriul tarii noastre, fiind, in acelasi timp, si poarta de patrundere a crestinismului pe teritoriul Romaniei.

Manastirea Sfanta Elena de la Mare

Manastire

La slujba de sfintire a manastirii participa si marele istoric roman Nicolae Iorga. De la darea in folosinta, timp de sapte ani, a functionat ca manastire de maici, dupa care, timp de cateva decenii, aici au vietuit calugari.