Obiective turistice din Sighetul Marmatiei, Maramures

Cascada Strungi

Cascada

Cascada are cca 20 m inaltime, apa se imprastie sub forma unei perdele, iar in timp de iarna ingheata, rezultand un peisaj de vis.

Muzeul Satului Maramuresan

Muzeu

A fost inaugurat la 30 mai 1981, dupa o munca asidua de elaborare si colectionare a exponatelor. Aceastse a inceput in 1972, prin formularea tematicii de organizare de catre Mihai Dancus, si continua si astazi prin achizitionarea de noi obiective.

In ansamblul sau, muzeul se constitue ca o rezervatie de monumente de arhitectura taraneasca. Se doreste recreearea uni sat cu specific zonal, care a evoluat de la cel de tip rasfirat si risipit, prin �roirea� nucleelor initiale, la un tip �aduant�. Selectionarea s-a facut dupa criterii stiintifice avand ca baza tipologia constructiilor, evolutia in plan arhitectural si ca sistem constructiv. In privinta acestui sistem constructiv trebuie mentionat ca in majoritatea constructiilor sunt realizate exclusiv din lemn, predominand stejarul sau gorunul si bradul sau molidul, fundatiile fiind de piatra de cariera sau de rau.

Casa Memoriala Dr. Ioan Mihaliy de Apsa

Casa Memoriala

A fost membru corespondent al Academiei Regale Romane prin lucrarea sa "Diplomele Maramuresene din secolele XIV si XV" (publicata in 1900), fondator al "Asociatiunii pentru Cultura Poporului Roman din Maramures", fondatorul departamentului Sighet al ASTRE-i, luptator pentru drepturile limbii romane in comitat, primul doctor intre juristii maramureseni, colectionar de numismatica si de obiecte vechi, pe care le-a cules de la taranii maramureseni.

Casa Memoriala Ellie Wiesel

Casa Memoriala

In aceasta casa a si-a trait primii 15 ani din viata, laureatul premiului Nobel pentru Pace, cunoscutul romancier, dramaturg, eseist si memorialist Ellie Wiesel.

In anul 1944 Ellie Wiesel, impreuna cu familia si cu alti 38000 de evrei maramureseni, au fost deportati de catre regimul hortyst si nazist, in lagarelede concentrare de la Auschwitz, Birkenau, Buchewald.

Biserica Romano-Catolica

Biserica

Dupa ocuparea Transilvaniei, de catre Imperiul Habsburgic (1699), religia catolica va icepe sa se dezvolte (dupa ce s-a aflat in regres din sec al XVI-lea, datorita Reformei). Astfel primi calugari catoloci care vin periodic la Sighet (din 1717) apartin ordinului minorit din Baia Mare. Acestia se stabilesc in oras in 1930, si incep sa puna bazele unei comunitati catolice, care va creste numeric de-a lungul timpului. Pe 28 martie 1736 se sfiinteste piatra de temelie a bisericii. Aceasta va fi inchinata lui Sf. Carol Boromeul. 31 octombrie 1783 calugarii piaristi intra in posesia bisericii, ea ramanand pana in ziua de azi in proprietatea acestora.

Biserica ortodoxa

Biserica

Biserica ortodoxa a fost construita intre anii 1985-1998, cu hramul "Sfintilor Mihail si Gavril". Picturile interioare au fost realizate intre anii 1997-1998 de catre Diaconu Ioan si Diaconu Valerian.

Situata in vecinatatea Bisericii reformate, este una din interventiile noi care au brutalizat tesutul vechi al orasului. Prezinta o retragere generoasa de la aliniamentul stradal, iar demolarea vechiului palat de vanatoare Teleki (in anii 2000) a schimbat complet perceptia bisericii si a Pietei Dr. Ioan Mihaliy de Apsa.

Biserica Ortodoxa (fosta greco-catolica)

Biserica

Biserica a fost ridicata in anul 1892, in stil neogotic. Hramul acesteia este "Adormirea Maicii Domnului". Initial a fost biserica greco-catolica, dar dupa interzicera greco-catolicismului, de catre autoritatile comuniste, biserica a intrat in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. Pictura icoanelor din interior si a celora de pe iconostas sunt realizate de pictorul Traian Biltiu Dancus.

Biserica este cu o singura nava, si cu un turn clopotnita de-asupra intrarii. Deasupra intrarii (in forma de arc ogival), se afla o fereastra circulara care doreste ne aduce aminte de rozetele gotice.

Biserica ortodoxa ucraineana

Biserica

Biserica a fost construita intre anii 1791-1807, cu hramul "Inaltarea Sfiintei Cruci", inaltata pe locul unei biserici de lemn. Initial si aceasta biserica a fost de rit greco-catolic, dar acum aceasta apartine Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Biserica ar putea fi incadrata intr-un stil baroc, destul de modest, cu elemente clasiciste (pritvorul de la intrare, frontonul triunghiular de peste intrare).

Cimitirul romano-catolic

Cimitir

In cimitirul romano-catolic, pe langa alte numeroase monumente funerare interesante si frumoase, merita amintite mormantul pictorului Hollosy Simion (1917), monumentele realizate din metal de langa capela (1860 respectiv 1841).

Tot aici se gaseste capela romano-catolica. Este o capela cu plan central, acoperit cu o cupola, terminat cu un lanternou, deasupra intrarii are un fronton triunghiular care se sprijina pe doua perechi de coloane.

Cimitirul ortodox si greco-catolic

Cimitir

In cimitirul ortodox si greco-catolic se pot vedea monumentul ridicat in cinstea Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial (1920), mormantul Academicianului Dr. Ioan Mihaliy de Apsa, al artistului Gheorghe Chivu.