Muzee din Sighetul Marmatiei, Maramures

Muzeul Satului Maramuresan

Muzeu

A fost inaugurat la 30 mai 1981, dupa o munca asidua de elaborare si colectionare a exponatelor. Aceastse a inceput in 1972, prin formularea tematicii de organizare de catre Mihai Dancus, si continua si astazi prin achizitionarea de noi obiective.

In ansamblul sau, muzeul se constitue ca o rezervatie de monumente de arhitectura taraneasca. Se doreste recreearea uni sat cu specific zonal, care a evoluat de la cel de tip rasfirat si risipit, prin �roirea� nucleelor initiale, la un tip �aduant�. Selectionarea s-a facut dupa criterii stiintifice avand ca baza tipologia constructiilor, evolutia in plan arhitectural si ca sistem constructiv. In privinta acestui sistem constructiv trebuie mentionat ca in majoritatea constructiilor sunt realizate exclusiv din lemn, predominand stejarul sau gorunul si bradul sau molidul, fundatiile fiind de piatra de cariera sau de rau.

Muzeul Maramuresului

Muzeu

Sediul Muzeului Maramuresului Sighetul Marmatiei, este adapostit in vechea manastire catolica construita intre anii 1730-1775. Aceasta a servit si ca scoala piarista.

Initial cladirea avea trei laturi iar impreuna cu biserica catolica formau o curte interioara. Corpul din nord al manastirii a fost demolat astfel muzeul actual si cu biserica formeaza in plan un "U".

Muzeul Memorial Sighet

Muzeu

Cladirea Muzeului Memorial Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei) a fost contstruita in in 1897, functionand ca inchisoare de drept comun pana in 1944, cand a devenit lagar sovietic. Din 1948 a devenit loc de detentie pentru tinerii intelectuali si pentru taranii maramureseni anchetati de Securitate.

In anul 1950 a devenit "Inchisoarea ministrilor", fiind incarcerati aici, intr-o singura noapte, peste 80 de demnitari (fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni), majoritatea lor nejudecati. In lunile care au urmat au fost adusi aici peste 50 de prelati (episcopi si preoti) greco-catolici si romano-catolici, precum si alti demnitari, arestati intre timp.