Obiective turistice din Sarata, Neamt

Biserica Sf Dumitru

Biserica

Biserica \"Sf. Dumitru\" din Sarata (com. Dobreni) este o biserica construita din barne de stejar, pe temelie de piatra, sub coasta rasariteana a muntelui Balaurul, si dateaza din secolul al XVIII-lea (1752). Aceasta constituie unul dintre rarele exemplare ale genului, fiind impodobita la exterior cu un brau dantelat, sculptat cu migala in jurul bisericii.

Biserica din Sarata

Biserica

Deoarece la Sarata s-a ridicat o biserica noua, cu mult mai incapatoare, vechea biserica din lemn a fost stramutata recent, prin grija arhimandritului Ciprian Zaharia, staretul Manastirii Bistrita, pe locul vechiului Schit Cozla (Draga) care a ars. Dar fiind faptul ca biserica stramutata a suferit modificari fata de monumentul originar, vom vorbi la trecut despre acesta.

Monumentul era construit din barne de brad pe temelie de piatra si constituia un veritabil prototip al bisericilor de lemn moldovenesti din secolul al XVIII-lea, sintetizand intreaga armonie si frumusete a constructiilor de acest gen. Facea parte din categoria lacasurilor de cult cu planul trilobat si turnul-clopotnita situat deasupra pridvorului adaugit.