Obiective turistice din Neamt

Manastirea Buhalnita

Manastire

Trecand de Bicaz, soseaua (DN 15) se desfasoara dintr-o serpentina in alta si, dupa ce urca pintenul de deasupra "golfului" Potoci, se avanta spre Buhalnita.

Biserica din Valeni

Biserica

Se crede ca o prima bisericuta de lemn pe malul drept al Bistritei, la Valeni, s-ar datora lui Petru Rares. Aceasta este refacuta si inzestrata de Alexandru Lapusneanu care, la 21 decembrie 1560

Manastirea Durau

Manastire

Actuala biserica de la Durau s-a ridicat in locul unui vechi schit de maici, existent aici inca de la inceputul veacului al XVII-lea. Dupa aproape doua secole maicile s-au risipit si in locul lor au sosit cãlugari de la Schitul Hangu. Un Pomelnic de la Durau mentioneaza la 1822 ca schitul de la poalele Ceahlaului se afla sub ascultarea "manastirii cea de piatra din vale". De altfel, cand in 1830 egumenia Schitului Hangu este arendata protosinghelului Gavril pe timp de 10 ani, una dintre clauzele contractuale prevedea si construirea unei noi biserici la Durau. Decaderea Schitului Hangu a dus la lichidarea raporturilor de subordonare pe care era nevoita sa le intretina asezarea monahala de la Durau.

Manastirea Agapia

Manastire

Prima mentiune documentara s-a facut prin Hotarnica lui Ilies Voda din 1437, care delimiteaza mosia Manastirii Agapia de cea a Manastirii Neamt.

Manastirea Neamt

Manastire

Se pare ca in preajma unei vechi bisericute de lemn, Petru I Musat (1375-1391) a ridicat aici primul lacas de piatra, la finalizarea si la inzestrarea caruia au mai contribuit si ceilalti voievozi Musatini de la sfarsitul veacului al XIV-lea. Este adevarat ca cercetarile arheologice efectuate in incinta manastirii nu au oferit rezultate concludente pentru a confirma aceasta ipoteza, dar numeroasele insemnări si celelalte referiri documentare mai tarzii, la care se adauga izvorul trainic al traditiei, nu lasa nici o umbra de indoială in a considera Manastirea Neamt ca fiind ctitoria cea mai veche si cea mai importanta a primilor Musatini.
Alexandru cel Bun (1400 - 1432), desi a pastrat in centrul atentiei propria ctitorie de la Bistrita, a fost mereu aproape si de nevoile Manastirii Neamt pe care a intărit-o si a inzestrat-o, cu marinimia-i cunoscuta. Din punct de vedere constructiv, lui i se datoreaza unele lucrari de reparatii la biserica de piatra a lui Petru I, partea inferioara a turnului-clopotnita si mai multe cladiri ce fac parte din incinta asezamamtului: chilii, turnuri de aparare, arhondaric etc.

Cetatea Batca Doamnei

Cetate

La 4 km de centrul orasului Piatra-Neamt, spre apus, dincolo de Schitul si cartierul Doamna, pe o prelungire nordica a muntelui eponim, se inalta ca o straja a lacului de acumulare construit prin amenajarea hidroelectrica a vaii Bistritei, Batca Doamnei. Este o inaltime izolata (457 m.), smulsa din lantul muntos, cu pante prapastioase spre apa, accesibila doar dinspre sud, unde un drum modernizat inainteaza pana la poalele stancoase. De aici, un drum improvizat urca lin pana pe creasta, unde s-au descoperit ruinele Cetatii Dacice de pe Batca Doamnei, una dintre cele mai interesante si mai comentate fortificatii antice din Moldova.

Cetatea Neamt

Cetate

Cetatea Neamt (sau a Neamtului) face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Aparitia si existenta sa sunt strans legate de istoria locului, a carei vechime coboara cu mai bine de sapte milenii in negura timpului.

Curtea Domneasca

Curte

Situata pe un mic platou ce domina centrul orasului, Curtea Domneascã de la Piatra este amintita prima data intr-un document emis la 20 aprilie 1491, cand Stefan cel Mare face danie Manastirii Tazlau trei sate \"Zanestii, Stolnicii si Faurii pe Bistrita, mai jos de gura Cracaului / ... / care au fost din ocolul curtilor noastre de la Piatra\". Se pare ca totusi ea este anterioara acestei date, deoarece intr-un act din 7 mai 1475, hotarul ocolului sau este deja stabilit si, tinand cont ca unul dintre satele ocolului este daruit inca din 5 februarie 1468, putem considera ca inceputurile Curtii Domnesti de la Piatra se situeaza intre anii 1468 si 1475.

Manastirea Razboieni

Manastire

La Razboieni-Valea Alba, pe locul unde Stefan cel Mare a incercat sa opreasca valul pustiitor al ostilor turcesti, se inalta in amintirea grelelor incercari din vara anului 1476, unul dintre cele mai valoroase si interesante monumente din judetul Neamt

Manastirea Tazlau

Manastire

Asezata la poalele Magurii Tazlaului, intr-o regiune de un pitoresc deosebit (accesul se face de pe DJ 156 A), Biserica "Nasterea Maicii Domnului" a Manastirii Tazlau se numara printre cele mai importante monumente ale judetului Neamt.

Este sigur ca obstea monahala de la Tazlau s-a constituit inaintea construirii actualului edificiu, deoarece printr-un document din 1481, Stefan cel Mare daruieste Manastirii Tazlau doua sate din "Campul lui Dragos". In plus, la locul numit "Sub Chetroaia" s-au descoperit in 1956 temeliile unei biserici mai vechi, care ar fi putut constitui primul lacas de inchinaciune ridicat aici probabil la inceputul secolului al XV-lea.