Case Memoriale din Neamt

Casa Memoriala Ion Creanga

Casa Memoriala

Construita in 1830 de catre Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor, casa in care s-a nascut si a copilarit Ion Creanga a fost amenajata ca muzeu in anul 1951. Devenita unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale, aceasta reprezinta, dincolo de semnificatia sa istorico-literara si sentimentala, un produs cert al arhitecturii populare specifice perioadei si ariei etno-culturale in care se incadreaza.

Casa Memoriala Mihail Sadoveanu

Casa Memoriala

De sub zidurile Manastirii Neamt se naste un drum ce urca tapsanul dinspre Vovidenie, despartind doua siruri de brazi falnici. Acolo sus, deasupra unui iaz cu malurile napadite de salcii, venea adesea Mihail Sadoveanu cu gand de odihna si de implinire a unor pagini ramase mai demult neterminate. In amintirea sa, la 26 iunie 1966 a fost inauguratã Casa memoriala \"Mihail Sadoveanu\" intr-o constructie ridicata in 1937 de Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei in perioada 1935-1940. Casa, oferita de obstea Manastirii Neamt pentru a folosi marelui nostru scriitor, imbina valoarea sentimentala si istorico-literara conferita de prezenta sadoveniana cu certe calitati arhitecturale, inspirate din specificul vechilor constructii din zona.

Casa Memoriala Veronica Micle

Casa Memoriala

Nu departe de Cetatea Neamt, in vechiul centru al orasului, Casa Veronica Micle constituie o pretioasa relicva a veacului trecut, ce impleteste imaginile vechii asezari cu amintirea mereu vie a aceleia care, prin dragoste si suferinta, si-a inscris pentru totdeauna numele alaturi de cel al lui Mihai Eminescu.

Construita in prima jumatate a secolului al XIX-lea din lemn si caramida, in cel mai autentic stil romanesc, cu tinda si trei incaperi la strada, casa a fost lasata in posesia Veronicai Micle ca zestre si mostenire de la parintii sai. In anul 1886 casa este donata Manastirii Varatic, fiind folosita de maicile care primeau ingrijire la Spitalul din Targu Neamt.

Casa Memoriala Calistrat Hogas

Casa Memoriala

Unicul muzeu dedicat clasicului literaturii romane Calistrat Hogas, functioneaza chiar in casa in care a locuit scriitorul cea mai mare parte a vietii. Reamenajate pe baza consemnarilor Sidoniei Hogas (fiica scriitorului), spatiile muzeale ofera vizitatorului ambianta casei de la inceput de secol XX.

Casa Memoriala Alexandru Vlahuta

Casa Memoriala

Sunt expuse obiecte personale, carti si manuscrise apartinand familiei scriitorului Alexandru Vlahuta (1858 - 1919).