Obiective turistice din Targu Neamt, Neamt

Cetatea Neamt

Cetate

Cetatea Neamt (sau a Neamtului) face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Aparitia si existenta sa sunt strans legate de istoria locului, a carei vechime coboara cu mai bine de sapte milenii in negura timpului.

Casa Memoriala Veronica Micle

Casa Memoriala

Nu departe de Cetatea Neamt, in vechiul centru al orasului, Casa Veronica Micle constituie o pretioasa relicva a veacului trecut, ce impleteste imaginile vechii asezari cu amintirea mereu vie a aceleia care, prin dragoste si suferinta, si-a inscris pentru totdeauna numele alaturi de cel al lui Mihai Eminescu.

Construita in prima jumatate a secolului al XIX-lea din lemn si caramida, in cel mai autentic stil romanesc, cu tinda si trei incaperi la strada, casa a fost lasata in posesia Veronicai Micle ca zestre si mostenire de la parintii sai. In anul 1886 casa este donata Manastirii Varatic, fiind folosita de maicile care primeau ingrijire la Spitalul din Targu Neamt.

Muzeul de Istorie si Etnografie

Muzeu

Scoala si-a inceput cursurile la 1 iunie 1853, \"in limba patriei\", sub denumirea Scoala nr. 1 de baieti. Printre elevii sai s-au numarat marele povestitor Ion Creanga, filozoful Vasile Conta, Al. Lambrior si Nicolae Munteanu, devenit ulterior - sub numele de Nicodim Munteanu - patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, iar dascalii Isaia Teodorescu (Popa Duhu), Grigore Conta si Gheorghe Cosmovici s-au afirmat ca adevarati precursori ai pedagogiei moderne romanesti.

In prezent, aici s-a organizat Muzeul orasenesc, ce reconstituie evolutia mestesugurilor traditionale din aceastã zona si din intregul judet.