Obiective turistice din Ploiesti, Prahova

Muzeul Ceasului

Muzeu

Muzeul Ceasului, unic in reteaua muzeelor din Romania, si-a deschis portile in anul 1963, intro sala a Palatului Culturii din Ploiesti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie intre anii 1954-1971.

Muzeul de Istorie si Arheologie

Muzeu

Muzeul este adapostit de un impunator edificiu, monument istoric si de arhitectura, fostul Gimnaziu de baieti "Sf. Petru si Pavel", a carui piatra de temelie a fost pusa pe 31 mai 1865 în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, dupa planurile cunoscutului arhitect Alexandru Orascu.
Expozitia permanenta a muzeului, a fost deschisa la 1 septembrie 1975 si prezenta exponate reprezentative pentru istoria nationala, marturii autentice ale vietii oamenilor de-a lungul secolelor, pe meleagurile Prahovei.
Puternic afectat de seismul din 1977 si cele din anii ’80, muzeul si-a închis portile la începutul anului 1990. Pâna în anul 1995 cladirea muzeului s-a aflat în reparatie capitala. Dupa restaurare realizata cu pastrarea în detaliu a aspectului initial, a fost posibila organizarea unei noi expozitii permanente, pe criterii moderne, anvizajând evidentierea specificului local în contextul national.
Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, prezinta publicului vizitator dovezi ale evolutiei civilizatiei umane pe meleagurile prahovene, cu sprijinul celor 150.000 de obiecte din patrimoniul sau.

Adresa: Str. T. Caragiu, nr. 10

Muzeul National al Petrolului

Muzeu

A fost inaugurat in anul 1961. Curtea muzeului gazduieste o expozitie in aer liber. Colectia muzeului reuneste documente, schite, grafice, machete si utilaje originale, profile si harti geologice.

Str. Dr. Bagdasar nr. 8

Muzeul de Arta

Muzeu

Muzeul de Arta Ploiesti isi are originea on Pinacoteca Municipiului Ploiesti, infiintata in noiembrie 1931 in urma eforturilor consecvente ale unui grup de vaza de intelectuali ploiesteni, intre care avocatul, omul politic si colectionarul de arta Ion Ionescu-Quintus, arhitectul Toma T. Socolescu, istoricul Dumitru Munteanu-Ramnic, cu sprijinul autoritatilor locale si in cadrul Asezamintelor Culturale "Nicolae Iorga".