Obiective turistice din Ramnicu Valcea, Valcea

Schitul Troianu

Schit

Biserica cu hramul "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul", datand din secolul al XVIII-lea si casa staretiei au fost refacute de Hrisant Penetis (Hurezeanul), egumenul Manastirii Hurez.

Catedrala Episcopala Rm Valcea

Catedrala

A fost zidita in anii 1850-1856 de Sf Calinic de la Cernica. In trecutul mai indepartat, locul acesta a mai adapostit alte doua biserici -catedrale. Prima, zidita intre 1576-1586 a durat pana in 1735, cand a fost folosita ca bastionde aparare de austrieci in lupte cu turcii. Acestia din urma au daramat-o pana la temelii, razbunand pierderile mari ce le-au avut aici.
Stabilindu-se linistea in tara Episcop Climent zideste intre 1739-1749 o noua biserica, dar o suta de ani mai tarziu, un incendiu naprasnic distruge o mare parte din Rm Valcea, inclusiv catedrala.
Actuala biserica zidita de Sf Calinic, incepand din 1949 este Catedrala Eparhiei Rimnicului

Casa Memoriala Anton Pann

Casa Memoriala

Casa care adaposteste expozitia memoriala Anton Pann, este un monument de arhitectura urbana, construit la jumatatea secolului al XVIII-lea, avand foisor si pivnita.

Expozitia a incercat sa puncteze peregrinarile pe meleagurile Valcii, datand din anii 1826-1828, 1836-1840, ale celui ce a ramas in constiinta urmasilor drept "fiul Pepelei cel istet ca un proverb" si care a fost "dascal de musichie" la scoala organizata pe langa Episcopia Ramnicului.

Str. Stirbei Voda, nr. 4

Mănăstirea Cotmeana

Manastire

Manastirea Cotmeana este o ctitorie a lui Mircea cel Batran. Din informatiile dtr.ro manastirea Cotmeana detine cel mai vechi clopot din Tara Romaneasca, Alexandru Ioan Cuza transformand-o in biserica parohiala.