Obiective turistice din Bihor

Biserica Reformata

Biserica

Piatra de temelie a fost pusa la 20 sep 1784. Acest lacas de cult s-a inaltat dupa planurile lui Iacob Eder (cae a proiectat si Biserica cu Luna). Prima slujba s-a tinut in biserica la 18 noi 1787. Turnul s-a ridicat deasupra pronaosului abia in anul 1884, dupa planurile arhitectului Rimanoczy kalman senior

Catedrala greco-catolica

Catedrala

Terenul a fost cumparat in 1739 de episcopul catolic Nicolaus Csaky pentru a ridica un lacas de cult pentru greco-catolici. Episcopul unit cu Roma, Igna Darabant, a fost cel care a demolat acest mic lacas, si in anul 1800 apus piatra de temelie a noii biserici.
In anul 1803 se inalta turnul, iar episcopul Samuil Vulcan termina constructia si inzestrarea bisericii. Petre Dejeu sustine ca biserica era terminata in 1806, insa in 1808 un calugar strain n-a vazut decat turnul bisericii. Probabil a avut dreptate Otto Hugel, care sustine ca ridicarea bisericii a durat timp de zene ani si a fost sfiintita in 1812

In zilele noastrea este Biserica ortodoxa Sf Ierarh Nicolae.
Piata Unirii

Palatul Rhedey

Palat

Contele Rhedey lajos a trait in Oradea intre 1791-1819, fiind comite suprem al comitatului. In literatura de specialitate acest palat - sau casa - este datata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Cladirea este foarte simpla, cu fatada principala marcata de ferestre mici, rectangulare, fara ancadramente, usor accentuata de un rezalit.

Astazi aici este sediul CIAC
Str Jean Calvin 5

Biserica reformata din Orasul Nou

Biserica

Piatra de temelie a fost pusa la 14 aprilie 1835, iar constructia propriu zisa a inceput in luna iulie, dupa planurile inginerului Szasz Jozsef. Prima slujba religioasa a fost tinuta la date de 9 iulie 1844. Cele doua turnuri s-au inaltat in 1870-1871, tot dupa planurile inginerului Szasz.

Strada Primariei

Biserica Capucinilor

Biserica

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa in 1734, iar sfintirea acestui lacas de cult construit in stil baroc a avut loc in anul 1742, incendiul din 21 iunie 1836 a distrus complet biserica si manastirea capucinilor.
Reconstructia bisericii si a manastirii, realizata in stil clasicit, a avut in anii urmatori prin grija episcopului romano-catolic Francisc Lajcsak, iar la 29 mai 1838 biserica a fost sfintita. Proiectantul si constructorul celor doua cladiri a fost barthel Gyorgy, care a preluat din arta clasicismului formele si elementele mai simple, acest lucru fiind reflectat si in cazul Bisericii Capucinilor

Biserica Seminarului Greco-Catolic

Biserica

A fost reconstruita din temelii in 1858 de catre episcopul romano catolic Franciscus Szaniszlo. inainte in acest loc era biserica iezuitilor, datata din 1772.

actualmente : Bisrica Ortodoxa Sf Mucenic Gheorghe
Bdul magheru colc cu Parcul Traian

Biserica Neprihanita zamislire

Biserica

S-a ridicat intre 1858-1862. Inainte aici era o biserica baroca construita in perioada 1736-1756, motivele disparitie sunt necunoscute, dupa unii a fost incendiata iar dupa altii daramata. la noua biserica nu s-a urmarit ca amplasamentul lacasului de cult baroc sa fie altul spre rasarit, ci s-a orientat dupa configuratia pietei, cu intrarea principala sub turn, in directia nord.

Piata Tineretului

Manastirea Ursulinelor

Manastire

Atat biserica cat si manastirea au fost fondate in 1771. Primele calugarite ursuline au sosit din Kass(Kosice) in 5 sep 1772.

actualmente Liceul Ady Endre

Biserica Sf Ana

Biserica

Construita in 1773 in stil baroc si sfintita la 29 oct 1774. Infatisarea actuala dateaza din 1858, atunci fatada a primit elemnte neogotice: usa de intrare cu arc frant, deasupra o fereastra circulara cu traforuri in piatra ...

Sinagoga Neologa

Sinagoga

Este primul lacas de cult in stil eclectic din oras aflat pe strada Independentei
Piatra de temelie a fost pusa in 9 apr 1877, iar lucrarea a fost terminata in data de 24 sep 1877, fiind proiectata de Busch David si construita de Rimanoczy kalman senior.