Manastiri din Botosani

Manastirea de la Vorona

Manastire

Complexul manastiresc de la Vorona, alcatuit initial din patru biserici. Cea mai veche, construita pe la 1600, nu se mai pastreaza. Astazi mai intalnim o biserica de la 1793, una din 1835 (cea mai interesanta) si cea mai noua din 1853.

Manastirea Agafton

Manastire

Dateaza din secolul al XVi-lea, luandu-si numele de la intemeietorul sau, sihastrul Agafton. In 1740, devine manastire de maici si se va zidi biserica din deal. La 1 iul 1838 s-a pus temelia bisericii mari. In manastirea Agafton s-au calugarit matusile lui Mihai Eminescu.

Manastirea Cozancea

Manastire

A fost construit din lemn de catre paharnicul Constantin Bals in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, aproape de malul Jijei. Biserica de zid a fost facuta de Vasile Bals, in anul 1732, pe valea Cozancea

Manastirea Gorovei

Manastire

Intre anii 1740-1742 doi calugari au inaltat o biserica de lemn pe locul dat de Ioan Gorovei; aceasta a fost refacuta tot din lemn in 1859. Biserica mare a fost construita intre anii 1828-1834 de egumentul Macarie Jora. Restaurata in 1984-1985.

Manastirea Eroii Neamului

Manastire

Manastirea a fost construita in 1845, prin colecta publica facuta de maica Teodora si inchinata eroilor neamului cazuti pe cimpurile de lupta A fost desfiintata in 1960 si toate cladirile inclusiv biserica au fost daramate.

Manastirea Bals

Manastire

Primul document scris despre Bals dateaza din 1766, cand a luat fiinta prima manastire de calugari, ctitor fiind Grigore Bals. In urma unui conflict de hotar intre manastire si satratul Aslan, aceasta a dat foc manastirii. De atunci si pana in 1819 nu mai sunt documente scrise despre manastire.

Manastirea Popauti

Manastire

Biserica a fost zidita in 1496 ca biserica de mir, primul ctitor fiind Stefan cel Mare. In urma mai multor donatii biserica Sfantul Nicolae devine manastire de calugari.

Manastirea Zosin

Manastire

In 1779 Tudorachi Basota construieste un zid de lemn si o biserica prin care o inlocuieste pe cea veche de lemn, datand din 1740.

Manastirea Cosula

Manastire

M?n?stirea Cosula din Boto?ani este un l?ca? de rug?ciune de o importan?? semnificativ? datorit? celor 372 de documnente, printre care cele mai de seam? sunt Istoriile lui Herodot, depuse la Academia Român?.

Manastirea Sihastria Voronei

Manastire