Obiective turistice din Braila, Braila

Casa Memoriala Panait Istrati

Casa Memoriala

A fost infiintata cu prilejul centenarului scriitorului Panait Istrati (1884 - 1935), nascut in Braila. Se afla intr-o cladire construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, cu destinatie administrativa (Casa Gradinarului). Expozitia prezinta publicului manuscrise, obiecte personale, piese de mobilier, carti cu autograf, editii rare, editii princeps, fotografii-document, obiecte care au fost cumparate in cea mai mare parte de la ultima sotie a scriitorului Panait Istrati, Margareta Istrati.

Casa Embericos

Casa

azi Casa Colectiilor de Arta

Str.Belvedere nr.1

Casa General Moise Groza

Casa

In aceasta casa a locuit Generalul Moise Groza.

Moise Groza s-a nascut la 2 februarie 1844, in com. Obreja, judetul Caras-Severin, ajungand ofiter in armata austro-ungara.

Adresa: Str. Frumoasa nr. 9

Palatul Administrativ si Judecatoresc

Palat

Azi Universitatea "Dunarii de Jos", Facultatea de Inginerie

Str.Calea Calarasilor nr.29

Palatul Agriculturii

Palat

Str.Calea Calarasilor nr.58

Palatul Asigurarilor Sociale

Palat

Str.Calea Calarasilor nr.12

Teatrul Rally

Teatru

Constructia imobilului initial a fost datata în anii 1849-1850, fiind considerata pe atunci cea mai frumoasa cladire a orasului. Propietarii încep ample lucrari de consolidare.

Cladirea se prezinta în actuala configuratie arhitecturala din anul 1896.

Biserica Sf Nicolae

Biserica

Situata în incinta Ansamblului Centrului Istoric Braila, în zona intersectiei str. Ana Aslan cu str. Scolilor si în apropierea strazii Calea Calarasilor, într-o zona cu caracter predominant rezidential (locuinte cu caracter reprezentativ datând din diferite perioade de evolutie a orasului modern, realizate în diferite stiluri arhitecturale) si cu o atmosfera traditional urbana autohtona bine conservata, zona ce cuprinde si o concentrare relativ mare de imobile cu valoare de monumente istorice.

Adresa: Str. Ana Aslan nr.10

Biserica Sf Petru si Pavel

Biserica

Din datele consemnate in documentele consultate rezulta ca existenta actualului imobil se datoreaza initiativei a "doi fruntasi, dintre cetateni: Petre Bueangiu si Hristu Ceacaru" care se asociaza in anul 1835 in vederea construirii unei biserici cu hramul "Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si a Sfantului Mucenic Gheorghe".

Biserica Sf Arhangheli

Biserica

Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Municipiul Braila este cea mai veche dintre bisericile existente in raza orasului si, totodata, singura marturie istorica a imprejurarilor in
care, in urma razboiului ruso-turc din anii 1828-1829 si a pacii de la Adrianopol (1829), orasul si teritoriul din jurul orasului organizate
ca raia turceasca au reintrat in componenta Principatului Tarii Romanesti.

Adresa: Piata Traian