Cetati din Brasov

Cetatea Fagarasului

Cetate

Este cel mai impunator monument al tinutului si unul din cele mai mari si mai bine pastrate din intreaga tara. In 1310 voievodul Transilvaniei, Ladislau Kan construieste o cetate de lemn, inconjurata cu valuri de pamant supusa refacerilor in secolele XV-XV??. In 1539, voievodul Stefan Mailat recladeste o parte din cetate. Ulterior cetatea s-a aflat in posesia lui Baltazar Bathori, apoi a lui Mihai Viteazul (1599-1600), a lui Stefan Csaki (1601-1613), Gabriel Bethlen (1613-1629).

Cetatea Cristian

Cetate

Biserica cetate din Cristian dateaza din 1495. Cristianul este o localitate infiintata de sasi in 1223 si pastreaza influente puternice ale culturii saxone. Muzeul din comuna reconstituie parte din acest heritage.

Cetatea Brasovului

Cetate

Construita in varful unui deal in anul 1395, cetatea a fost una dintre cele mai puternice din Transilvania. Astazi cladirea adaposteste un restaurant cu specific romanesc, nu foarte popular Vechea cetate de pe dealul Sf. Martin a fost distrusa in anul 1529.

Cetatea Rasnov

Cetate

Ridicata de catre cavalerii teutoni pe o stanca calcaroasa inalta de 150 metri situata la sud-est de targul Rasnov, cetatea a fost extinsa ulterior cu ajutorul comunitatilor sasesti din Rasnov, Cristian si Vulcan

Cetatea Taraneasca

Cetate

Ridicarea cetatii Feldioarei a fost atribuita, atat de legendele populare cat si de istoricii mai vechi, cavalerilor teutoni. Sapaturile efectuate de specialisti au dovedit ca in acest loc nu a existat o cetate a cavalerilor teutoni din secolul al XIII-lea.

Cetatea Bran

Cetate

Cetatea Bran, aflata dincolo de trecatoare, spre Ardeal a fost ridicata de cavalerul teuton german Dietrich, dupa 1212. Facuta la inceput din lemn, ea este inlocuita de sasi prin una de piatra, zidita pe la 1377 sub domnia regelui Ludovic. Pe la sfarsitul secolului al-XV-lea regele Vladislav o vinde brasovenilor, pentru 1000 de florini cu tot tinutul inconjurator. Orasul Brasov, a infiintat acolo o vama.
Refacuta in anul 1608 cetatea Bran ramane a orasului Brasov pana la 1878 cand statul austro-ungar o transforma pentru scopuri militare retezandu-i turnurile.
Orasul Brasov, a daruit aceasta cetate reginei Maria, ca resedinta de vara. In curtea interioara a castelului este o fantana adanca de 58 de m sapata in stanca, ce a servit de-a lungul veacurilor ca adapost.

Cetatea Harman

Cetate

Biserica-cetate din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XII-lea. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala - asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer fiind inalt de 12 metri si intarit cu sapte puternice turnuri de aparare, unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor. In anul 1552 voievodul Moldovei a asediat cetatea Harman fara succes.

Cetatea Prejmer

Cetate

Biserica a fost construita de in plan de cruce greaca in secolul al XIII-lea. In jurul acesteia a fost construita o cetate taraneasca pentru aparare comunitatii sasesti. Fiind situata in estul Transilvaniei, cetatea trebuia sa apere pasul Buzaului, a fost atacata de 50 de ori nefiind cucerita niciodata de turci. Zidurile cetatii dateaza din perioada primei invazii turcesti, 1425-1505. Zidurile au 12 m inaltime. In totalitate sunt 272 camere care sunt aranjate asimetric pe 4 nivele