Biserici din Neamt

Biserica din Sagna

Biserica

Biserica de lemn Sagna (comuna Sagna) e construita din barne pe temelie de piatra, in stil specific moldovenesc. Planul in forma de cruce si intreaga constructie in general, nu aduc nimic nou in comparatie cu celelalte monumente asemanatoare. Traditia ii plaseaza inceputurile in secolul al XVI-lea, dar caracteristicile constructive ale edificiului actual nu permit o datare anterioara secolului al XVIII-lea.

Biserica Precista Mare

Biserica

Face parte din categoria marilor ctitorii voievodale, fiind rodul evlaviei si stradaniilor Doamnei Ruxandra, vaduva lui Alexandru Lapusneanu, care a ridicat acest lacas de inchinaciune in anul 1569, pe locul altuia mai vechi. Lucrarile de constructie s-au desfasurat in prima parte a scurtei domnii a lui Bogdan Lapusneanu (1568-1572) si nimeni n-a banuit vreodata ce odisee avea de strabatut aceasta biserica in framantata infruntare a veacurilor.

Biserica din Barcu

Biserica

Durata din barne de stejar pe temelie de piatra, probabil la inceputul secolului al XVIII-lea, biserica din satul Barcu a fost refacuta in 1819, cand i s-au adus si unele modificari la care apoi s-a renuntat. Facea parte din categoria bisericilor cu plan cruciform, avand sanurile laterale de forma unui trapez si absida altarului pentagonala. Acoperisul simplu, fara clopotnita, era rotunjit la extremitatile est si vest, iar cupola naosului se sprijinea pe consolele iesite din peretii laterali.

Biserica Roznov

Biserica

Edificiul retine atentia atat prin proportiile sale monumentale, cat si prin arhitectura sa neobisnuita ce nu are nimic comun cu lacasurile de cult specific moldovenesti, fiind parca decupat dintr-un peisaj al nesfarsitelor intinderi rusesti.