Obiective turistice din Prahova

Manastirea Zamfira

Manastire

Asezamantul a fost ctitorit de arhimandritul Eftimie, staret al manastirii Ghighiu. Zidirea bisericii a inceput in an ul 1855, iar lacasul a fost sfitit la 8 septembrie 1857. Biserica este pictata de Nicolae Grigorescu, intre anii 1856-1857
Biserica mica din cimitir a fost ctitorita in anul 1743 de Zamfira, sotia unui negustor, de la care vine si numele manastirii
In cimitir se afla mormitele a cinci membri din familia lui Nicolae Iorga si mormantul renumitului profesor de muzica psaltica Stefaneche Popescu

Manastirea Cheia

Manastire

Asezamantul dateaza din secolul ak XVII-lea, insa biserica actuala a fost construita in anul 1835, de doi frati transilvaneni, egumenul Damaschin si Justin Birsan, sin Salistea Sibiului
Biserica este in stil arhitectonic muntenesc, cu pridvor deschis. A fost restaurata in 1986

Casa Memoriala George Enescu

Casa Memoriala

Se afla situata in cartierul Cumpatu, singurul cartier al orasului Sinaia asezat pe malul drept al raului Prahova. In destinul stralucit al lui George Enescu, orasul Sinaia si vila "Luminis" au o semnificatie aparte. George Enescu si-a organizat viata in asa fel incat, in perioada dintre concerte sa-si afle ragazul de a putea compune, facandu-si un refugiu din vila de la Sinaia. Vila nu a fost construita intamplator la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atat sentimental, cat si profesional de acest oras, datorita sprijinului reginei Elisabeta, Castelul Peles, fiind pentru el o poarta de lansare in lumea culturala muzicala a momentului.

Muzeul de Istorie si Arheologie

Muzeu

Muzeul este adapostit de un impunator edificiu, monument istoric si de arhitectura, fostul Gimnaziu de baieti "Sf. Petru si Pavel", a carui piatra de temelie a fost pusa pe 31 mai 1865 în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, dupa planurile cunoscutului arhitect Alexandru Orascu.
Expozitia permanenta a muzeului, a fost deschisa la 1 septembrie 1975 si prezenta exponate reprezentative pentru istoria nationala, marturii autentice ale vietii oamenilor de-a lungul secolelor, pe meleagurile Prahovei.
Puternic afectat de seismul din 1977 si cele din anii ’80, muzeul si-a închis portile la începutul anului 1990. Pâna în anul 1995 cladirea muzeului s-a aflat în reparatie capitala. Dupa restaurare realizata cu pastrarea în detaliu a aspectului initial, a fost posibila organizarea unei noi expozitii permanente, pe criterii moderne, anvizajând evidentierea specificului local în contextul national.
Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, prezinta publicului vizitator dovezi ale evolutiei civilizatiei umane pe meleagurile prahovene, cu sprijinul celor 150.000 de obiecte din patrimoniul sau.

Adresa: Str. T. Caragiu, nr. 10

Muzeul National al Petrolului

Muzeu

A fost inaugurat in anul 1961. Curtea muzeului gazduieste o expozitie in aer liber. Colectia muzeului reuneste documente, schite, grafice, machete si utilaje originale, profile si harti geologice.

Str. Dr. Bagdasar nr. 8

Muzeul de Arta

Muzeu

Muzeul de Arta Ploiesti isi are originea on Pinacoteca Municipiului Ploiesti, infiintata in noiembrie 1931 in urma eforturilor consecvente ale unui grup de vaza de intelectuali ploiesteni, intre care avocatul, omul politic si colectionarul de arta Ion Ionescu-Quintus, arhitectul Toma T. Socolescu, istoricul Dumitru Munteanu-Ramnic, cu sprijinul autoritatilor locale si in cadrul Asezamintelor Culturale "Nicolae Iorga".

Castelul Pelisor

Castel

Castelul Pelisor a fost construit intre anii 1899-1903 la dorinta regelui Carol I, ca resedinta a principilor mostenitori Ferdinand si Maria.Arhitectul ceh Karol Liman, a fost de aceasta data, cel care a pus bazele stilului Art Nouveau in Romania.

Barajul Păltinul

Baraj

Barajul Paltinul din zona Prahova alimenteaza cu apa orasul Ploiesti si Campina, iar zona barajului Paltinul are loc de campare pentru turisti.

Barajul Maneciu

Baraj

Barajul Maneciu este un baraj din judetul Prahova cu zone de campare si agrement pentru turisti.

Muzeul Cezar Petrescu

Muzeu

Cezar Petrescu (1892 - 1961) a locuit in acesta vila din 1937, pana la moartea sa in 1961, cea mai mare parte din opera sa fiind scrisa aici.