Turnul Pulberariei
Adresa: Str. Ocnei, in curtea liceului Independenta
Adresa: Str. Ocnei, in curtea liceului Independenta
Ctitorita de mitropolitul Nicolae Balan, prin anii 30 a secolului XX. Are bisericuta din lemn, pictata recent si casa de odihna pentru salariatii Bisericii Ortodoxe
In aceasta zona la poalele muntelui a existat pana in 1762 un schit de calugari care a fost distrus de armatele austriece.
La initiativa preotului Mihai Vranceanu inca din 1988 s-au inceput lucrarile de reanfiintarea a schitului. Pentru inceput s-a ridicat o bisericuta din piatra si caramida si o clopotnita unde a fost adus un clopot gasit in podul bisericii din sat, turnat in vremea lui matei Basarab.
Sunt documente care arata ca in 1716 aici a fost o manastire de calugari, in incinta ei existand o biserica de piatra din 1714. Unele documente atesta ca manastirea a fost desfiintata in anul 1800. Dupa 1800 manastirea a fost desfiintata.
Schitul isi reia activitatea dupa revolutia din 1989, astfel ca in 1991 la initiativa Episopului Serafim.
Initial a fost ridicat un schit de lemn. Intre anii 1923-1925 s-a refacut biserica de piatra prin osardia protopopului Porcea.
Schitul este inchinat eroilor neamului din primul razboi mondial
Schitul a fost infiintat in 1927 de Arhiepiscopia Sibiului, avand ca baza materiala caminul preotesc. Aici se asigura adapost si hrana personalului preotesc din eparhia Arhiescopiei care venea la odihna si tratament inainte de 1990, cand statiunea Bazna si baile ei functionau din plin.
Istoria acestui stravechi asezamant monahal de la locul numit "Piscul manastirii din Gura Secii", ne spune ca lacasul initial a fost construit de Mircea cel Batran. A avut viata monahala pana in 1761, cand a fost distrus prin incendiere de generalul Bukow. Dupa revolutia din 1989 credinciosii satelor au solicitat reinvierea vietii monahale, lucru aprobat, cu sugestia sa fie o mansatire de maici.
La 8 sep 1993 a fost pusa si piatra de temelie pentru constructia bisericii, iar in anul 1994 s-a ridicat si fundatia corpului de chilii.
Initiativa infiintarii unui asemenea lacas a avut-o maica Tecia Straulea. Mitropolia Sibiului a aprobat infiintarea manastirii si in ziua de 14 octombrie 1992 s-a pus piatra de temelie. Aici a venit fratele Ioan Aloman, care a construit mai multe biseriic din lemn si aceasta a dus toata munca de constructie a asezamantului, ridicand biserica si cladirea pentru chilii
manastirea s-a infiintat in 1992. La inceput s-a construit o mica cladire cu cateva vhilii, iar in 1992 s-a pus piatra de temelie pentru constructia bisericii, iar la 23 apr 1994 s-a slujit prima liturghie in biserica mare.
In perioada imperiului austro-ungar a existat in zona o mansatire pentru calugari, daramata in 1767 de generalul Bukow. A scapat un singur calugar, cu numele Isaia, care si-a gasit adapost ina cest loc, unde i se afla si mormantul, descoperit la saparea terenului pentru fixarea crucii, cand s-a sfintit locul in 1991