Schituri din Sibiu

Schitul Paltinis

Schit

Ctitorita de mitropolitul Nicolae Balan, prin anii 30 a secolului XX. Are bisericuta din lemn, pictata recent si casa de odihna pentru salariatii Bisericii Ortodoxe

Schitul Turnu Rosu

Schit

In aceasta zona la poalele muntelui a existat pana in 1762 un schit de calugari care a fost distrus de armatele austriece.
La initiativa preotului Mihai Vranceanu inca din 1988 s-au inceput lucrarile de reanfiintarea a schitului. Pentru inceput s-a ridicat o bisericuta din piatra si caramida si o clopotnita unde a fost adus un clopot gasit in podul bisericii din sat, turnat in vremea lui matei Basarab.

Schitul Sibiel

Schit

Sunt documente care arata ca in 1716 aici a fost o manastire de calugari, in incinta ei existand o biserica de piatra din 1714. Unele documente atesta ca manastirea a fost desfiintata in anul 1800. Dupa 1800 manastirea a fost desfiintata.
Schitul isi reia activitatea dupa revolutia din 1989, astfel ca in 1991 la initiativa Episopului Serafim.

Schitul Foltea

Schit

Initial a fost ridicat un schit de lemn. Intre anii 1923-1925 s-a refacut biserica de piatra prin osardia protopopului Porcea.
Schitul este inchinat eroilor neamului din primul razboi mondial

Schitul Valea Hartibaciului

Schit

In perioada imperiului austro-ungar a existat in zona o mansatire pentru calugari, daramata in 1767 de generalul Bukow. A scapat un singur calugar, cu numele Isaia, care si-a gasit adapost ina cest loc, unde i se afla si mormantul, descoperit la saparea terenului pentru fixarea crucii, cand s-a sfintit locul in 1991