Rezervatii din Alba

Rezervatia Detunata Goala

Rezervatie

Dupa cum spunea folcloristul Ion Pop-Reteganul, Detunata este "…un pisc de piatra de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept in sus, ca si cand ar fi niste arbori urisi, unul langa altul, in Muntii Abrudului, spre miazanoapte-rasarit de la Bucium Sasa. Apare ca o casa uriasa, in mijlocul unui islaz, inalta de vreo 200 de coti si la periferie de vreo mie de coti".

Rezervatia Detunata Flocoasa

Rezervatie

Se constituie dintr-o rezervatie geologica cu caracter de unicat, remarcabil prin prezenta coloanelor de bazalt columnar, de forma hexagonala. Detunata Flocoasa isi datoreaza numele padurii dese de molid ce o acopera. Detunata Golala e partial lipsita de paduri.

Rezervatia de zada

Rezervatie

Este o rezervatie stiintifica forestiera aflata in muntii Trascau ce contine formatii vegetale seculare de larice (numita popular brad rosu fiind singurul conifer cu frunze cazatoare din Europa).

Rezervatia Dealul cu Melci

Rezervatie

Rezervatia naturala paleontologica Dealul cu Melci este situata in muntii Bihor si constituita din depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode fosile (mii de melci ramasi din marile calde cretacice acum 15 milioane de ani) pe suprafata de 1ha.