Cetati din Alba

Cetatea Bastionara Alba Iulia

Cetate

Cetatea bastionara din Alba Iulia a fost ridicata între anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din tara noastra. Planul cetatii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, completata apoi de generalul Weiss.

Lucrarile propriu-zise la fortificatia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împaratului, situat pe latura de nord a cetatii.

Cetatea Aiudului

Cetate

Cetatea cu ziduri si turnuri de piatrã este amplasatã pe locul unei fortificatii de pãmânt mai vechi care la rândul ei se suprapune pe o asezare daco - romanã din secolul al III - lea, era noastrã. În edificarea complexului de arhitecturã sunt cunoscute douã faze de constructie. Existenta unei prime cetãti este atestatã arheologic, prin sãpãturile din anii 1974 - 1977, în secolul al XIV - lea. Potrivit traditiei locale sãsesti aceste începuturi ar fi avut loc înainte de marea invazie tãtarã din anii 1241 - 1242. Aceastã datare însã nu este încã confirmatã.

Cetatea de la Petresti

Cetate

Cetatea Petresti din zona Petresti e cetate medievala cu importanta deosebita pentru sasi, avand scop militar, scopul de a adaposti alimente sau petru rememorarea trecutului.