Biserici din Cluj

Biserica Sfantul Mihail

Biserica

Biserica Sfantul Mihail este unul dintre cele mai frumoase monumente in stil gotic ale Transilvaniei. Lucrarile de constructie au avut loc in perioada 1350-1487. Biserica a fost ridicata pe locul vechii capele Sf. Iacob. Altarul reprezinta cea mai veche parte a constructiei, fiind ridicat in jurul anului 1390. Cea mai noua parte a bisericii este turnul acesteia, construit in stil negotic in anul 1860. Bolta stelata, vitraliile si sculpturile se impun prin frumusete si maretie. Numeroase restaurari au scos la iveala picturi murale executate in prima parte a secolului al XV-lea. Ultima restaurare a bisericii a avut loc intre anii 1957-1960.

Biserica Reformata

Biserica

Constructia bisericii monumentale din strada Kogalniceanu a inceput in anul 1486, cu sprijinul regelui Matei Corvin. Construirea bisericii s-a terminat in jurul anului 1510. Biserica, asezata pe directia est-vest, oglindeste trasaturile stilului gotic tarziu. Datorita luptelor din epoca reformei, biserica a fost parasita pana la mijlocul secolului al XVI-lea. In anul 1579, principele Bathory a hotarat ca biserica sa fie administrata de catre iezuiti. In anul 1622, cand la Cluj a avut loc Dieta, s-a hotarat ca biserica sa apartina reformatilor. Arcada bisericii a fost renovata intre anii 1638-1645. In acest timp a fost demolat turnul situat in partea sudica iar manastirea a fost distrusa. Biserica este un monument unic nu numai din cauza vechimii ci si datorita dimensiunilor sale, ea fiind una dintre cele mai mari biserici din sud estul Europei.

Biserica Minoritatilor

Biserica

Biserica a fost cumparata de calugarii franciscani din suburbia Clujului in anul 1764. Turnul acestei biserici s-a prabusit la data de 24 septembrie 1779, naruind intreg frontispiciul. Lucrarile de reconstructie au inceput in anul 1783, biserica fiind refacuta in stil baroc.

Biserica Ortodoxa din Deal

Biserica

Biserica a fost construita intre anii 1795-1796 de catre negustorii si mestesugarii vremii. La constructia ei au contribuit negustori greci si macedoneni din Cluj, precum si negustori romani din Brasov.

Biserica Bob

Biserica

Biserica Bob, cu hramul "Inaltarea Domnului" este cea mai veche biserica romaneasca din Cluj-Napoca si prima biserica greco-catolica din judet. Este o constructie in stil baroc ce a fost ridicata intre anii 1800-1803, cu sprijinul episcopului Ioan Bob.

Biserica Unitariana

Biserica

A fost ridicata intre anii 1792-1796, in stilul barocului tarziu, iar interiorul prezinta elemente de decor neoclasice.

Biserica Sfantul Petru si Pavel

Biserica

Biserica a fost ridicata in jurul anului 1850, in stil neogotic, pe amplasamentul unei alte biserici mai vechi datata din secolul XV.

Biserica Catolica

Cluj > Sic

Biserica

Din sex XIX

Biserica Reformata

Cluj > Sic

Biserica

Din secoulul al XIII lea

Biserica Ordoxa

Cluj > Sic

Biserica

Biserica veche din lemn