Muzee din Cluj

Muzeul de Arta

Muzeu

Muzeul National de Arta Cluj poseda un patrimoniu deosebit de valoros de arta romaneasca si europeana: pictura, grafica si arta decorativa (secolele XV-XX). Innfiintat in anul 1951, muzeul a beneficiat inca de la constituirea sa, de unele fonduri mai vechi: o mica parte din colectia de curiozitati, orfevrarie, piese de mobilier si arta plastica europeana, provenind de la Muzeul Ardelean si mai ales colectia cunoscuta sub numele "Pinacoteca Virgil Cioflec".

Muzeul de Mineralogie al Universitatii Babes-Bolyai

Muzeu

Muzeul de Mineralogie are o istorie indelungata si o bogata traditie stiintifica. S-a constituit ca si colectie academica in 1919, preluand partial din colectiile Institutului de Mineralogie (Universitatea Franz Joszef, inaugurata in 1872). Muzeul de Mineralogie este amplasat in cladirea centrala a Universitatii "Babes-Bolyai", construita la inceputul secolului al XX-lea. Muzeul consta in doua sali, cu un spatiu total de 126 mp, in care sunt gazduite expozitiile permanente de mineralogie sistematica, mineralogie regionala, meteoriti, geme, geme din Romania si minerale descoperite din Romania.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeu

A luat fiinta la 16 iunie 1922, fiind unul dintre principalele muzee etnografice din tara noastra. Muzeul dispune de un patrimoniu de peste 65 000 de piese. Exponatele sunt organizate riguros, intr-o conceptie moderna, oferind astfel vizitatorilor un tablou real al culturii materiale si spirituale a populatiei din Transilvania. In aceasta cladire a avut loc in perioada 1894-1895 celebrul Proces al Memorandumului.

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Muzeu

Inceputurile Muzeului National de Istorie a Transilvaniei dateaza din secolul al XIX-lea, mai precis din 23 septembrie 1859, cand a luat fiinta Societatea Muzeului Ardelean, sub obladuirea caruia s-au constituit colectii de antichitati, botanica, zoologie si mineralogie. In anul 1856 contele Emeric Miko, om de cultura transilvanean, doneaza vila si parcul sau pentru infiintarea muzeului, care, in 1860, va avea si o biblioteca proprie. Toate aceste colectii au trecut in 1872 in patrimoniul nou infiintatei universitati clujene.

Muzeul Universitatii Babes-Bolyai

Muzeu

Muzeul a fost inaugurat in aprilie 2001, dupa ce ideea constituirii unei asemenea institutii a aparut odata cu aniversarea a 75 de ani de la infiintarea universitatii romanesti din Cluj (in 1994), ea fiind reluata si cu ocazia aniversarii a 80 de ani (in 1999). Expozitia permanenta este organizata pe criterii cronologice, incercand in acelasi timp sa evidentieze caracterul multicultural si multietnic al vietii universitare clujene de-a lungul timpului.

Muzeul Zoologic al Universitatii Babes-Bolyai

Muzeu

Muzeul Zoologic este adapostit la parterul cladirii in care se afla Facultatea de Biologie. Planul dupã care a fost construita aceasta cladire este identic cu cel al Institutului de Zoologie din Napoli si a fost ridicat in jurul anului 1912. Numarul de sali de care muzeul dispune este de 10, dar numai sapte dintre acestea sunt destinate publicului vizitator. Infiintat in 1859, ca o sectie a Muzeului Ardelean, muzeul si-a sporit treptat zestrea, numarand in prezent peste 200.000 de piese.

Muzeul Etnografic

Cluj > Sic

Muzeu

Muzeul este colectia personala a domnului Ilyes Martin si cuprinde obiecte traditionale din Bistrita, Maramures, Cluj, Huiedin ....

Strada I 282