Obiective turistice din Mures

Statiunea Balneo Sovata

BalneoIndicatii terapeutice:
Afectiuni ginecologice; afectiuni reumatismale degenerative, inflamatorii si abarticulare; sechele posttraumatice; afectiuni neurologice periferice; afectiuni endocrine.

Manastirea Sinmartin

Manastire

A fost infiintata la sfarsitul secolului al XIII-lea sau inceputul secolului al XVI-lea I prima jumatate a secolului al XVlea manastirea era sprijinita de cinci cneji romani, care pentru ocrotirea si apararea ei, au fost persecutati de stapanirea de atunci.
Biserica din zid a fost distrusa pe la inceputul secolului al XVIIlea. Biserica actuala, din lemn, este adusa dintr-o localitate de munte si a fost restaurata in 1978l cu acest prilej s-a gasit o inscriptie pe o placa de metal unde se spune ca bisericuta a fost refacuta in anul 1660.
manastirea a fost desfiintata in 1782 si s-a reinfiintat in anul 1990
Ceea ce ii este specific: inainte de a intra in sfantul lacas, credinciosii il inconjoara de trei ori

Turnul Tabacarilor

Turn

este unul dintre cele mai vechi turnuri,o prisma patrata de dimensiuni mici avand acoperisul intr-o singura apa cu inclinarea spre interiorul cetatii. Acestui turn ii fusese alipit in anul 1631 noul TURN al BARBIERILOR distrus mai tarziu,ale carui urme se mai pot vedea pe tencuiala zidurilor invecinate.

Turnul Cositorarilor

Turn

Datele istorice in legatura cu aceasta constructie sunt destul de sarace, se stie doar ca in anul 1583 i s-au facut insemnate reperatii. Prin pozitia sa exceptionala, cu larga vedere asupra imprejurimilor, acest bastion,intre timp umplut cu pamant este astazi un admirabil loc de popas pentru calatorul pornit sa descifreze istoria trecutului Sighisoarei.

Turnul Giuvaergiilor

Turn

Eeste primul turn mentionat documentar in anul 1511. Construit in punctul cel mai inalt al intregii cetati,in extremitatea de sud-vest a platoului superior,acest turn a fost inconjurat de cele mai multe legende ,locul sau in istoria defensiva a Sighisoarei fiind dintre cele mai importante.In anul 1603 turnul e renovat si intarit cu un sant si un val de pamant.

Turnul Frangherilor

Turn

acesta apara coltul de nord-vest al platoului de sus,avand un plan patrat,suprapus peste un zid mai vechi al cetatii, pentru ca, cu ocazia cercetarilor din 1935,in subsolul sau au fost descoperite urmele unor creneluri astupate. Reparat in anul 1630,el a fost ulterior transformat in locuinta pentru paznicul cimitirului.

Turnul Macelarilor

Turn

Construit probabil in secolul al XV lea,reconstruit in secolul al XVI lea, documentele il amintesc pentru prima data abia in anul 1680. Pozitia sa la poalele celei mei abrupte portiuni ale dealului ce coboara de pe platoul superior spre platoul inferior explica importanta strategica a acestuipost de aparare .

Turnul Croitorilor

Turn

Datand probabil din secolul al XIV lea TURNUL CROITORILOR se infatiseaza cu o arhitectura de o nobila simplitate, cu un puternic acoperis,de plan dreptunghiular,el este strapuns in fata inferioara de doua ganguri boltite in cruce,odinioara prevazute cu porti in ambele extremitati. Deasupra portilor turnul creste cu inca doua etaje prevazute cu ferestre de tragere.

Turnul Cizmarilor

Turn

Documentele il amintesc pentru prima data in anul 1594.In forma actuala este unul dintre turnurile recente,fiind reconstruit in anul 1650. Relativ scund el se prezinta ca o prizma hexagonala cu laturi inegale,incununat cu un prelung coif de tigla,din masa careia se desprinde spre sud [spre interiorul cetatii],un mic turnulet de observare,ceea ce-i ofera turnului un pitoresc aparte.

Turnul Fierarilor

Turn

Este adosat zidului de incinta,datorita adosarii,turnul pare mult mai inalt vazut de la exteriorul cetatii,latura lui rasariteana fiind cu adevarat impozanta.Sub acoperisul abrupt in patru ape fatadela celor doua nivele sunt prevazute cu ferestre de tragere,cu goluri de tragere si guri de pacura,creand astazi un efect decorativ deosebit.