Castele din Mures

Castelul Alexius si Georgius Bethlen

Castel

In satul Cris apartinand comunei muresene Danes se afla unul dintre cele mai vechi si mai frumoase castele din tara, construit inainte de anul 1300.
Castelul Cris era situat in vechime la granita Imperiului Austro-Ungar, intr-o zona mlastinoasa, si era înconjurat de o comunitate formata, in majoritate, din sasi colonizati. Zona în care este amplasat reprezenta un important punct strategic, de unde se organiza apararea hotarelor imperiului, pentru stoparea invaziei strainilor.

Castelul Teleki

Castel

Castelul, construit intre 1771-1778, este un exemplu reprezentativ al barocului transilvanean. Proiectul este atribuit verosimil arh. Andreas M. din Salzburg, fiind asemanator palatelor din Godollo si Pecel realizate de acesta.

Compozitia arhitecturala in forma de U este echilibrata, corpul central este in decros, iar elementele decorative sunt elegant articulate. Fatada este marcata in centrul ei printr-un rezalit supra­inaltat, cu colturi rotunjite. Acoperisul inalt este strabatut de lucarne, avand in varf un ceas. Din corpul principal al cladirii se desprind, catre gradina, doua aripi. Castelul are 52 de camere si 365 de ferestre simbolizand saptamanile si zilele anului.

Castelul Kendy-Kemeny

Castel

Forma actuala a castelului se datoreaza lui Kendi Ferenc, care l-a reconstruit in anii 1557.
Dupa moartea lui Kendi castelul si-a schimbat des proprietarul. Au stapanit-o pe rand, Bathori Zsigmond, Mihai Viteazul, care, pentru scurt timp, in anul 1600 si-a instalat oastea in Cetatea Brancovenesti, sub conducerea lui Sava Armasul, apoi Bocskai Istvan, Bethlen Gabor, Rakoczi Gyorgy si in ultimii 300 de ani familia nobiliara Kemeny.