Case din Mures

Casa Venetiana

Casa

Vechea casa de patrician,este numita astfel datorita usilor ogivale si ferestrelor duble,incheiate in arc trilobat.Isi datoreaza aspectul exterior "modernizarii" efectuate in secolul trecut in spiritul neogoticului.In secolul al XVII-lea a apartinut primarului cetatii,Stefan Mann.

Casa Vlad Dracul

Casa

este una din cele mai vechi cladiri din cetate, se afla in stanga micii piete a Turnului cu Ceas. Cladirea are un aer de simplitate si a fost in trecut locuinta oficiala, apartinand primarului sau judelui regal al cetatii. Aici s-a stabilit intre anii 1431-1435 Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran.In acea perioada a fost infiintata (probabil in pivnitele casei) o �hereghie de bani�(monetarie). La etaj a fost instalat Muzeul armelor, care a fost ulterior mutat. Acum cladirea este restaurant.

Casa cu Cerb

Casa

denumita astfel dupa capul de cerb fixat pe coltul cladirii, este o constructie specifica renasterii transilvane, datand probabil din secolul al XVIII-lea. Notabile sunt si formele ei robuste si echilibrate, boltirile parterului, ancadramentele de piatra cu tencuieli si micul burduf cu fereastra orientat spre piata.Restaurarea actuala a casei a inceput din anul 1988, nefinalizata, a fost apoi preluata in anul 1997 de asociatia Restauro Messerschmitt care a finalizat lucrarile in anul 2001.