Obiective turistice din Neamt

Biserica din Unghi

Biserica

Biserica \"Sf. Voievozi\" din satul Unghi (comuna Dragomiresti) se pastreaza in bune conditii, fiind construita din piatra si caramida intre anii 1821-1824 de cãtre Fanache Iordache si Gorgos Mancas.

Manastirea Sihastria

Manastire

Conform unei insemnari din Pomelnicul ctitoricesc al manastirii, sapte monahi ai Manastirii Neamt ar fi intemeiat aici o mica sihastrie, in jurul anului 1640. Ceva mai tarziu, in 1655, episcopul de Husi Ghedeon - ucenic al Mitropolitului Varlaam Motoc - ridica in \"Poiana lui Atanasie\" o mica biserica de lemn si cateva chilii pentru vietuitorii deja aflati acolo.

Biserica din Turturesti

Biserica

Biserica de lemn \"Adormirea Maicii Domnului\" din Turturesti a fost construita in 1825 de taranii din satul cu acelasi nume (comuna Girov), in cimitirul situat pe o colina izolata.

Biserica din Contesti

Biserica

Nu se cunoaste cu exactitate anul in care a fost construit acest monument. O inscriptie mai veche de pe portalul intrarii in incinta indica anul 1828, dar specificul sau constructiv o plaseaza cel mai tarziu spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. Cu prilejul reparatiilor din 1939 edificiul a fost tencuit la exterior, lucrare ce estompeaza frumusetea si originalitatea intregului ansamblu.

Biserica de la Valea Bradului

Biserica

Construita în 1829, biserica de lemn de la Valea Bradului pune in evidenta preocuparea obstei satesti de aici si a mesterilor care au ridicat-o, pentru infrumusetarea edificiului. Marturie stau ornamentele sculpturale de pe ancadramente si de pe stalpii pridvorului, precum si pictura ce se mai pastreaza in interior.

Biserica din Chiriteni

Biserica

S-au folosit materialele rezultate din demontarea vechii biserici din Hangu, construita prin 1829-1830. Remontata dupa planul acesteia in stilul specific moldovenesc, biserica de la Chiriteni e durata din barne de brad pe temelie joasa de piatra, cu acoperamant de dranita. Absidele laterale sunt bine pronuntate si au forma poligonala atat de comuna bisericilor de acest tip. Turnul-clopotnita a fost construit din piatra in anul 1870 si are la colturile bazei patru contraforti rotunjiti, fiind amplasat la intrarea in incinta.

Biserica din Ceahlau

Biserica

In cimitirul satului Ceahlau s-a ridicat in jurul anului 1830 Biserica de lemn \"Sf. Ana\", o constructie foarte interesanta din punct de vedere arhitectural, cu multe elemente care o individualizeaza.

Manastirea din Bistricoara

Manastire

Face parte din categoria bisericilor cu turn separat si planul in forma de cruce. Acoperisul in patru ape este supraanaltat prin intercalarea unui registru vertical in partea mediana a invelitorii, probabil cu prilejul lucrarilor de refacere din 1831. Absidele laterale, bine pronuntate, de forma pentagonala, absida altarului cu fereastra in ax si sistemul de imbinare a barnelor constituie elemente specifice acestui gen de biserici.

Se considera ca biserica de la Bistricioara a fost construita de enoriasi in jurul anului 1775, data ce s-a transmis prin traditie, fara a fi atestata documentar.

Biserica din Dobreni-Casaria

Biserica

Biserica pare destul de veche, avand in catapeteasma icoane ce ar putea fi atribuite secolului al XVII-lea. Pentru aceeasi datare pledeaza si piatra funerara din 1656 ce se afla in biserica, precum si Triodul, si Penticostarul din 1698 care se mai pastrau printre cartile de cult ale bisericii.

Biserica \"Sf. Voievozi\" a ramas izolata prin stramutarea satului Mascatesti, la inceputul secolului al XIX-lea.

Manastirea Tarcau

Manastire

Ctitorii si altii care le-au urmat, au inzestrat schitul cu loturi de padure, fanete si mori pe Tarcau, suficiente surse de venit pentru cei aproximativ 20 de calugari care vietuiau aici. Ulterior, numarul calugarilor s-a mai redus si Schitul Tarcau a trecut sub ascultarea Manastirii Bistrita, de care a depins pana in anul 1990 cand a obtinut statut de manastire.