Obiective turistice din Suceava

Statiunea Balneo Vatra Dornei

Balneo

Factorii terapeutici sunt datorati unei clime tonifiante, aerului pur, care este lipsit de praf si de particule alergice si este bogat in aerosoli rasinosi, izvoarelor de ape minerale carbonate, feruginoase, usor bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotonice, precum si namolului de turba (adus din Poiana Stampei).

Manastirea Voronet

Manastire

Ctitorie din 1488 a lui Stefan cel Mare. Biserica manastirii cu hramul \"Sf. Gheorghe\" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie, de o ingeniozitate stralucita, rezultatul fiind, un stil nou, de o originalitate aparte - stilul arhitectonic moldovenesc.

Biserica Invierea

Biserica

Este ctitoria din 1551 a doamnei Elena, sotia lui Petru Rares.

Biserica Teodoreni

Biserica

Ctitorie din 1597 a postelnicului Teodor Movila, din familia domnitoare. A fost refacuta de boierii din familia Costin, in secolul al XVII - lea.

Biserica Patrauti

Biserica

Este ctitoria lui Stefan cel Mare, din 1487. Este construita din piatra bruta. Facand parte din categoria cele mai vechi constructii, ce inmanuncheaza elementele cele mai caracteristice ale arhitecturii moldovenesti: un altar cu o singura absida, un naos cu doua abside laterale si cu turla, un pronaos patrat.

Biserica Alba din Baia

Biserica

Dupa traditie, este ctitoria lui Stefan cel Mare, din 1467, dupa batalia victorioasa impotriva ostilor invadatoare ungare conduse de regele Matei Corvin. Este cladita in plan dreptunghiular din piatra bruta si cioplita.

Manastirea Dragomirna

Manastire

Ctitorie situata in comuna Mitocu Dragomirnei, din 1609 a marelui carturar si miniaturist Anastasie Crimca si a marelui logofat Lupu Stroici. Ulterior, in anul 1627, din porunca domnitorului Moldovei, Miron Barnovschi, se construiesc masive ziduri de aparare, flancate de turnuri de aparare si contraforti care-i dau aspectul unei formidabile cetati.

Biserica din Baia

Biserica

Este ctitoria lui Petru Rares din 1532. Este construita din piatra si caramida, in plan rectangular, fara turla. Este pictata atat in interior cat si in exterior.

Manastirea Sf Ioan

Manastire

Constructia a inceput in anul 1514, din porunca domnitorului Bogdan al III-lea (1504-1517), si terminata in anul 1522 de urmasul acestuia, Stefanita Voda (1517-1527). Pridvorul a fost adaugat, se pare, de mitropolitul Teofan, in anul 1579. Turnul - clopotnita a fost construit din porunca lui Petru Schiopul, catre sfarsitul secolului al XVI - lea, paraclisul din curte fiind ridicat intre 1626-1629 de Anastasie Crimca.

Manastirea Slatina

Manastire

Ctitorie a domnitorului Moldovei, Alexandru Lapusneanu. Construita intre 1554-1558 ca necropola domneasca a familiei. Are aspectul unei adevarate fortarete remarcandu-se printr-o deosebita valoare arhitectonica si artistica, ce reinvie si continua traditiile epocii lui Stefan cel Mare si Petru Rares.