Obiective turistice din Suceava

Biserica din Parhauti

Biserica

Este ctitoria din 1522 a logofatului Gavril Trotusan. Este o mare asemanare cu biserica de la Reuseni. Pictura interioara este valoroasa, remarcandu-se tabloul votiv in care este prezentat ctitorul in costum de epoca.

Biserica din SIret

Biserica

Atribuita de traditie voievodului Sas (1334-1358). Este una dintre cele mai valoroase biserici din Moldova si a functionat, probabil, ca paraclis al Curtii Domnesti.

Curtea Domneasca Suceava

Curte

Se afla amplasata in perimetrul vechiului oras medieval, in zona \"Sipote\".
Primele constructii, o casa domneasca din lemn prevazuta cu pivnita, au fost realizate in timpul lui Petru I Musat.

Biserica Sf Ioan Botezatorul

Biserica

Este situata in centrul orasului. Traditia spune ca aceasta biserica a fost construita de Margareta Musat, mama voievodului Petru I Musat si ca ea ar fi fost ingropata aici.

Hanul Domnesc Suceava

Han

ste una dintre cele mai vechi constructii civile din oras si a fost ridicat in secolul XV-XVI, intr-o zona a orasului medieval unde erau situate atelierele mestesugaresti, pe locul unei constructii mai vechi.

Biserica Manastioara

Biserica

Este ctitorie din anul 1673, a domnitorului Stefan Petriceicu. Reprezinta o copie fidela, dar la scara mai mica, a manastirii Putna.

Manastirea Probota

Manastire

In timpul lui Stefan I Musat (1394-1399), calugarii sihastri au ridicat biserica \"Sf. Nicolae\" din Poiana. In anul 1465, Stefan cel Mare a ingropat aici pe mama sa, doamna Oltea si in 1467, pe sotia sa Evdochia.
Manastirea Probota a fost ridicata de Petru Rares, pe locul vechii biserici, in mai multe etape: biserica in 1530, pictura in 1536. Zidul de incinta a fost ridicat in 1550. Este necropola domneasca.

Catedrala catolica din Baia

Catedrala

Ruinele catedralei sugereaza forma pe care aceasta o avea. Biserica a carei descriere ne-a lasat-o calugarul Bandini, calator in Moldova in 1646 - 1647, a fost o constructie de piatra bruta, asemanatoare cu cele transilvanene ridicate in aceeasi epoca in targurile mai mici.

Manastirea Sucevita

Manastire

In vremurile tulburi, pline de nesiguranta si amenintare, de la sfarsitul secolului al XVI-lea, Sucevita a fost construita ca o adevarata manastire - cetate, cu masive ziduri de incinta si cu puternice turnuri de aparare, destinata a fi necropola, stralucita ctitorie voievodala, adevarat blazon al familiei Movila. Constructia a fost finalizata la 9 iunie 1591.

Manastirea Rarau

Manastire

Potrivit traditiei aici a fost o mica sihastrie cuviosul Sisoe, spre sfarsitul secolului al XV-lea; se mai spune ca in 1538 cand Petru Rares a fost schimbat de la domnie, sotia sa Elenam cu copii, s-au ascuns la Rarau, fiind ocrotiti de calugari; drept multumire voievodul le-a inaltat o biserica in locul celei vechi, si astfel a luat fiinta schitul Rarau in fosta sihastrie Dodu
Manastirea a fost desfiintata in 1786 si reinfiintata in 1990