Castele din Timis

Castelul Hunizilor

Castel

Castelul Huniazilor a fost ridicat de regele Carol Robert de Anjou, care in urma vizitei facute in Timisoara, in 1307, a hotarit sa-si stabileasca aici resdinta. Probabil, constructia a fost realizata de catre constructori italieni, terminindu-se in 1315, deoarece in 1316, regele era deja stabilit in noul sau castel, in care a locuit aproape opt ani, ultimul act semnat de el in Timisoara datand din 15 iunie 1323.

Castelul Banloc

Castel

In anul 1759 se termina constructia castelului din Banloc; el e asezat in centrul comunei, iar in anul 1793 castelul, zidit pe temelii vechi, a fost etajat, familia Karatsonyi inzestrand cele 31 incaperi cu valori artistice deosebite si cu reritati, iar parcul cu arbori exotici rarisimi, intre care si un salcam din suta de exemplare aduse din America, in timpul Mariei Tereza (1740 – 1780), copac inca existand cu cativa ani in urmă; exteriorul unei fantani sculptata bogat, opera italiana, in marmora de CARRARA; cu inscriptii lapidare romane aduse de la MICIA de langa Deva; cu lapidarul unui mormant turcesc cu scris daltuit in limba araba.

Castelul Mercy

Castel

Castelul Mercy din Timis este cea mai veche constructie din zona Banatului, fiind folosit drept scoala pentru padurari si spital, pentru ca din secolul XVIII sa fie zona de agrement.

Castelul Huniade

Castel

Cunoscut si sub denumirea de castelul Hunedoarei sau castelul Huniazilor, aceasta a reprezentat in istoria romanilor numeroase roluri de resendinta regala, pasalac otoman si sediu al muzeului banatuli pana in prezent.

Castelul Nako

Castel

Castelul Nako din Timis a fost construit de contele Nako Kalman avand o constructie medievala, din 1864 pana astazi castelul deservind scopuri politice si culturale