Obiective turistice din Cluj

Biserica Reformata

Biserica

Constructia bisericii monumentale din strada Kogalniceanu a inceput in anul 1486, cu sprijinul regelui Matei Corvin. Construirea bisericii s-a terminat in jurul anului 1510. Biserica, asezata pe directia est-vest, oglindeste trasaturile stilului gotic tarziu. Datorita luptelor din epoca reformei, biserica a fost parasita pana la mijlocul secolului al XVI-lea. In anul 1579, principele Bathory a hotarat ca biserica sa fie administrata de catre iezuiti. In anul 1622, cand la Cluj a avut loc Dieta, s-a hotarat ca biserica sa apartina reformatilor. Arcada bisericii a fost renovata intre anii 1638-1645. In acest timp a fost demolat turnul situat in partea sudica iar manastirea a fost distrusa. Biserica este un monument unic nu numai din cauza vechimii ci si datorita dimensiunilor sale, ea fiind una dintre cele mai mari biserici din sud estul Europei.

Obeliscul Francisc I

Obelisc

Constructia a fost ridicata in anul 1817 cu ocazia vizitei la Cluj a imparatului Francisc I si a sotiei sale. Basoreliefurile monumentului infatiseaza emblema orasului, primirea oaspetilor, titlurile imparatului precum si vizitele acestuia la diferite institutii.

Biserica Minoritatilor

Biserica

Biserica a fost cumparata de calugarii franciscani din suburbia Clujului in anul 1764. Turnul acestei biserici s-a prabusit la data de 24 septembrie 1779, naruind intreg frontispiciul. Lucrarile de reconstructie au inceput in anul 1783, biserica fiind refacuta in stil baroc.

Biserica Ortodoxa din Deal

Biserica

Biserica a fost construita intre anii 1795-1796 de catre negustorii si mestesugarii vremii. La constructia ei au contribuit negustori greci si macedoneni din Cluj, precum si negustori romani din Brasov.

Biserica Bob

Biserica

Biserica Bob, cu hramul "Inaltarea Domnului" este cea mai veche biserica romaneasca din Cluj-Napoca si prima biserica greco-catolica din judet. Este o constructie in stil baroc ce a fost ridicata intre anii 1800-1803, cu sprijinul episcopului Ioan Bob.

Biserica Unitariana

Biserica

A fost ridicata intre anii 1792-1796, in stilul barocului tarziu, iar interiorul prezinta elemente de decor neoclasice.

Biserica Sfantul Petru si Pavel

Biserica

Biserica a fost ridicata in jurul anului 1850, in stil neogotic, pe amplasamentul unei alte biserici mai vechi datata din secolul XV.

Casa Matei Corvin

Casa

Casa a fost construita in stil gotic in secolul al XV-lea, fiind singurul edificiu din aceasta perioada care se pastreaza in bune conditii. Se presupune ca in aceasta cladire s-a nascut Matei Corvin la 23 februarie 1440. Ridicata inainte de 1440, constructia a suferit numeroase transformari astfel ca numai fatada principala mai pastreaza elemente ce apartin Renasterii.

Muzeul de Mineralogie al Universitatii Babes-Bolyai

Muzeu

Muzeul de Mineralogie are o istorie indelungata si o bogata traditie stiintifica. S-a constituit ca si colectie academica in 1919, preluand partial din colectiile Institutului de Mineralogie (Universitatea Franz Joszef, inaugurata in 1872). Muzeul de Mineralogie este amplasat in cladirea centrala a Universitatii "Babes-Bolyai", construita la inceputul secolului al XX-lea. Muzeul consta in doua sali, cu un spatiu total de 126 mp, in care sunt gazduite expozitiile permanente de mineralogie sistematica, mineralogie regionala, meteoriti, geme, geme din Romania si minerale descoperite din Romania.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeu

A luat fiinta la 16 iunie 1922, fiind unul dintre principalele muzee etnografice din tara noastra. Muzeul dispune de un patrimoniu de peste 65 000 de piese. Exponatele sunt organizate riguros, intr-o conceptie moderna, oferind astfel vizitatorilor un tablou real al culturii materiale si spirituale a populatiei din Transilvania. In aceasta cladire a avut loc in perioada 1894-1895 celebrul Proces al Memorandumului.