Manastiri din Maramures

Manastirea Rohia

Manastire

Asezamantul a fost ctitorit de preotul Nicolae Gherman in anul 1924, in amintirea fiicei sale Ana, care a murit de mica. Biserica a fost construita cu ajutorul credinciosilor din Rohia.
Are un muzeu cu icoane pe sticla si lemn din secolele XVII-XX si o biblioteca cu peste 25000 volume.

Manastirea Moisei

Manastire

Dupa unii cercetatori asezamantul ar data din secolul al XIV-lea, iar dupa altii din secolul al XVIIlea. Documentar manastirea este amintita in anul 1637.
Actuala biserica de lemn a fost sfiintita in anul 1672 de mitropolitul Sava Brancovici.
Alaturi de bisericuta de lemn se afla si o biserica din zid, construita in anul 1911 in stil neoclasic si care a fost renovata in anul 1911

Manastirea Dragomiresti

Manastire

Manastirea Dragomiresti ca destinatie turistica de pe dtr.ro este un lacas de cult din Maramures. Manastirile din zona Maramuresului purtand datina si traditia locului in care aceasta biserica e localizata.

Manastirea Barsana

Manastire

Ceea ce fascineaza la Bârsana, dincolo de duhul locului si de buna rânduiala monahiceasca, este desavârsita unitate stilistica si simtul artistic fara gres care guverneaza întregul asezamânt, pe linia unei traditii îmbogatite prin evlavie creatoare, tocmai într-o vreme când prostul gust se întinde ca o pecingine. Între nastrusnicia arhitectonica "ortodoxa" de la Bogdan-Voda (fosta Cuhea voievodala), ridicata chiar în coasta vechii biserici de lemn, si cea "greco-catolica" de la Sarasau, la numai câtiva kilometri distanta, puritatea liniilor de la Bârsana e ca o tamada pentru ochi si pentru inima: filocalie (iubire de frumusete) mladiata în lemn! Impresia neobisnuita a vegetalului prefacut în "slava statatoare" împartaseste ochiul cu un fel de sfintenie ca de început de leat, iar "gura de rai" a baladei capata deodata consistenta si chip.

Manastirea Sapanta Peri

Manastire

Biserica, infiintata in 1993, a fost ctitorita de credinciosii satului.
A fost, pentru mai mult de 50 de ani, creatia Sculptorului Stan Patras, artist de prestigiu in domeniul arhitectural, traditie mostenita in generatia sa din tata in fiu. La inceput el a sculptat in jur de 10 cruci pe an. Metoda muncii sale s-a pastrat si in ziua de astazi. Lemnul de stejar a constituit pentru Patras materialul ideal pentru sculptura, el ramanand si in societatea contemporana martorul elementelor specifice ale culturii: motivele geometrice precum si basorelieful.