Cimitire din Maramures

Cimitirul Vesel

Cimitir

Cimitirul Vesel din Sapanta a fost, pentru mai mult de 50 de ani, creatia sculptorului Stan Patras, artist de prestigiu in domeniul arhitectural, traditie mostenita in generatia sa din tata in fiu.

Cimitirul romano-catolic

Cimitir

In cimitirul romano-catolic, pe langa alte numeroase monumente funerare interesante si frumoase, merita amintite mormantul pictorului Hollosy Simion (1917), monumentele realizate din metal de langa capela (1860 respectiv 1841).

Tot aici se gaseste capela romano-catolica. Este o capela cu plan central, acoperit cu o cupola, terminat cu un lanternou, deasupra intrarii are un fronton triunghiular care se sprijina pe doua perechi de coloane.

Cimitirul ortodox si greco-catolic

Cimitir

In cimitirul ortodox si greco-catolic se pot vedea monumentul ridicat in cinstea Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial (1920), mormantul Academicianului Dr. Ioan Mihaliy de Apsa, al artistului Gheorghe Chivu.

Cimitirul evreiesc

Cimitir

Un zid masiv si inalt de piatra apara ramasitele comunitatii evreiesti, atat de numeroasa, in Sighet, inaintea celui de-al Doilea Razaboi Mondial.

Aici se pot gasi cripte si morminte ale rabinilor care au slujit in oras, a oamenilor de vaza sau a cetatenilor simpli. Toate acestea macinate de timp si vreme.