Muzeul de istorie si arheologie
Avandu-si inceputurile in anii care au urmat primului razboi mondial, cand profesorul Mihai Stamatin a organizat in incinta Liceului \"Petru Rares\" Muzeul Cozla, actualul muzeu de istorie si arheologie Piatra-Neamt este rezultatul activitatii laborioase si pline de pasiune a mai multor generatii de specialisti, în randul carora Constantin Matasa ocupa locul principal. Intelectual cu multiple preocupari pe linie spirituala si culturala, preotul Constantin Matasa a depistat numeroase statiuni arheologice in judetul Neamt si a intreprins numeroase sondaje de informare sau sapaturi sistematice pe baza carora a infiintat in 1934 primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova.
Muzeul de arta
Infiintat in anul 1980 si avand la baza Colecþia de Arta Piatra-Neamt (deschisa in 1964), muzeul functioneaza intr-o cladire construita in 1930 de italienii Carol Zani si Vincenzo Puschiasis, care au integrat-o armonios in zona istorica a orasului, dominata de ctitoriile lui Stefan cel Mare.
Muzeul galeriile de arta Lascar Viorel
A fost organizata in anul 1993, in incinta sa fiind gazduite expozitii ale artistilor contemporani.
Muzeul de etnografie
Infatiseaza aspecte ale locuintei taranesti tradiþionale de pe Valea Bistritei, costumul popular romanesc din zona si principalele mestesuguri din regiunea subcarpatica a Moldovei (prelucrarea lemnului, tesutul, cojocaritul etc.).
Muzeul de Stiintele Naturii
Muzeul de Stiinte Naturale Piatra-Neamt s-a deschis pentru marele public la 15 noiembrie 1969, devenind in scurt timp unul din muzeele de referinta din Romania