Obiective turistice din Alba

Castelul de la Gambas

Castel

Cazinoul Aiud

Cazino

Cladirea Primariei este construita in stilul compilant – clasicizant specific perioadei din jurul anului 1900. Pe linga decorurile fatadei, cladirea mai este prevazuta in partea superioara cu un balconas decorat cu doi grifoni, animale specifice herealdicii aiudene. La un moment dat, in aceasta cladire a functionat cazinoul din Aiud.

Palatul Apor

Palat

Palatul se afla in apropierea Bibliotecii Bathyaneum si a apartinut contelui Apor, si a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. La inceputul secolului al XVIII-lea si-a avut aici resedinta contele de Steinville, comandantul trupelor austriece, tot acum cladirii fiindu-i aduse adaugiri, excelente portaluri interioare decorate in stil baroc.

Palatul Arhiepiscopiei

Palat

Palatul arhiepiscopiei romano-catolice se afla in partea de sud-vest a cetatii si a fost construit intre secolele XVII-XIX, suferind numeroase modificari in decursul timpului. Cladirea imbina armonios elemente ale stilului renascentist tarziu cu cele baroce, observate prin sobrietatea constructiilor.

Palatul Principiar

Palat

In acest edificiu si-a avut resedinta Mihai Viteazul in vremea primei uniri politice a tarilor romane, fiind distrus in urma invaziilor turco-tatare.
In cronicile straine palatul aparea ca un edificiu foarte luxos, impodobit cu fresce, scari de marmura, cladirile fiind grupate in jurul a doua curti patrate. Imediat dupa caderea Ungariei sub turci, aici s-a asezat sotia lui Ioan Zapolya, Isabella.

Biblioteca Bathyaneum

Biblioteca

Fosta biserica a trinitarienilor, ridicata in stil baroc, edificiul a fost modificat in interior in anul 1780, in vederea destinatiei actuale, aceea de biblioteca, de catre episcopul Ignatiu Bathyani(1741-1798), episcop al Transilvaniei si bibliofil pasionat.
In anul 1792 este infiintat aici primul observator astronomic de pe teritoriul tarii noastre.

Castelul Martinuzzi

Castel

Castelul Martinuzzi; sec. XIV-XVI. Identificarea obiectivelor: biserica gotica, anexele de sud, cimitirul. Recuperarea unui inventar exceptional constand din: ceramica comuna (vase intregi), cahle cu reprezentari figurate, ceramica de constructie (ogive, caramizi pavimentale), sticlarie (de ferestre si importuri de vesela), metal (instrumente, accesorii), monede (inclusiv un tezaur de monede de aur), piatra (chei de bolta, ogive, profilaturi de ancadramente). Cercetari - 1991

Fosta manastire dominicana

Castelul Bethlen

Castel

(1668-1683), construit în stil renascentist tarziu

Rezervatia Detunata Goala

Rezervatie

Dupa cum spunea folcloristul Ion Pop-Reteganul, Detunata este "…un pisc de piatra de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept in sus, ca si cand ar fi niste arbori urisi, unul langa altul, in Muntii Abrudului, spre miazanoapte-rasarit de la Bucium Sasa. Apare ca o casa uriasa, in mijlocul unui islaz, inalta de vreo 200 de coti si la periferie de vreo mie de coti".

Rezervatia Detunata Flocoasa

Rezervatie

Se constituie dintr-o rezervatie geologica cu caracter de unicat, remarcabil prin prezenta coloanelor de bazalt columnar, de forma hexagonala. Detunata Flocoasa isi datoreaza numele padurii dese de molid ce o acopera. Detunata Golala e partial lipsita de paduri.